Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Езикът на приятелството

[post-views]

В добре оборудваната база на Българския червен кръст в с. Лозен край София  започна двуседмичната академия за чуждоезиково обучение на офицери от резерва от съюзнически и партньорски държави на НАТО. В многонационалната група има представители на САЩ, Франция, Испания, Полша, Македония, България и Украйна. Преподавателите са от Франция, САЩ и Швейцария. В академията се изучават английски и френски език, които са официалните езици на НАТО. Курсистите по двата езика са разделени на групи, според нивото на знанията. По време на обучението на тях ще им бъде разказана и историята на Велико Търново, след което те ще посетят старопрестолния град, където ще им бъде проведен изпит.
Академията беше открита с прекрасен концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, изнесен на територията на базата. Преди концерта приветствия и поздравления към участниците поднесоха комодор Кирил Михайлов, директор  на дирекция „Операции и подготовка” в Министерството на отбраната, който от август 2014 до август 2016 г. ще бъде председател на Комитета на резервните сили на страните членки на НАТО(NRFC). България пое ротационното председателство на комитета от Франция.
Гостоприемни и приветствени думи към присъстващите отправи и председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва генерал-лейтенант о. р. Стоян Топалов.  В разговор преди това той подчерта, че двегодишното председателство на България на такива две важни международни военни структури като, NRFC и  CIOR, пряко свързани с НАТО, е израз на голямо доверие към България от страна нашите съюзници и партньори.
СОСЗР е представител на България в Междусъюзническата конфедерация на офицерите резервисти(CIOR). Президент на конфедерацията за периода 2014 – 2016 г. ще бъде подполковник от резерва Димитър Попов.
CIOR е основана през 1948 г. и в нея днес членуват 34 държави – съюзници и партньори на НАТО. Целта на конфедерацията е да насърчава и да улеснява участието на резервисти в различни дейности на НАТО, включително и в мисии, както и да съдейства за по-доброто разбиране и подкрепа от страна на Алианса към дейностите на конфедерацията.  CIOR има Международен военен щаб, който е място за контакт с Военния комитет на НАТО по всички военни въпроси, разполага и с офицери за свръзка с Главното командване на Алианса. Конфедерацията поддържа тесни контакти с   Комитета на националните резервни сили(NRFC).
Участниците бяха приветствани и от капитан I ранг Дейвид Епстийн от САЩ, директор на Академията за чужди езици на CIOR в България. Той преподава английски и френски език. Според него в обучението хората научават нещо, което е много ценно и това са езиците. Освен това срещат и се запознават с хора, с които при обикновени обстоятелства никога не биха се срещнали. Научават се да работят заедно.
Капитан Ронан Конк от френската армия е шеф на френската делегация и на преподавателите на френски език. Той е секретар на капитан I ранг Дейвид Епщайн в CIOR. Казва, че в базата на БЧК може да се работи в хармония и хората да се мотивират да се учат добре. В живота капитан Конк е учител по професия и обича да преподава на резервисти.
В групата на преподавателите работи и лейтенант Явор Цонев от швейцарската армия, от батальона в помощ на командата 41-2, офицер специалист по езиците. Тъй като военната служба в Швейцария е задължителна той влиза в армията, харесва му и се чувства полезен. Армията му предлага работа, която му допада, служба която му харесва, дисциплина и ред. Освен това той чувства, че в армията може да се реализира, да направи нещо позитивно и полезно.
Лейтенант Цонев говори български, френски, английски, руски, испански, македонски и сръбски език, като в момента усвоява немски. Негова съдба и призвание е да живее и работи в международна среда.
Това навежда на мисълта, че в тази академия освен френски и английски се научава и езикът на приятелството.   

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани