Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бойци обезглавиха американски журналист

[post-views]

Бойците от групировката „Ислямска държава” публикуваха видеозапис, за който твърдят, че показват обезглавяването на американски журналист. Репортерът Джеймс Фоули изчезна преди две години в Сирия. Властите в Съединените щати проверяват достоверността на записа.
Видеото, озаглавено „Послание към Америка”, е публикувано в интернет. Записът започва с клип, в който президентът Барак Обама заявява, че е наредил въздушни удари в Ирак. Следват черно-бели кадри от въздушните удари и текст „Американската агресия срещу „Ислямска държава”.
След това се появява мъж с обръсната глава, облечен в оранжево, като затворниците в Гуантанамо, идентифициран в клипа като Джеймс Фоули. Той призовава семейството си да се изправи срещу истинските убийци – американското правителство. След това мъжът коленичи, а човек зад него с черна маска и британски акцент обявява, че осъденият е Джеймс Фоули. След пространно изявление срещу Запада мъжът в черно обезглавява коленичилия.
В края на видеото следват заплахи за още екзекуции, ако Вашингтон продължи с въздушните удари.
Президентът Барак Обама е информиран за случая. Той отказва да даде публичен коментар, докато не бъде потвърдено дали видеото е истинско, но заплахата от отмъщение срещу американците най-вероятно ще усложни намесата на САЩ в Ирак, коментира кореспондент на Би Би Си във Вашингтон.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани