Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Евгения Раданова уволни директорите на „Академика 2011“

[post-views]

Служебният спортен министър Евгения Раданова предприе уволнения по повод скандала с одобрената поръчка за изпълнител на ремонта на Зимния дворец, възлизаща на над 40 милиона лева.
Легендарната спортистка даде пресконференция днес, на която направи разкрития по темата. Раданова съобщи, че няма как да работи с ръководителите на „Академика 2011“ и каза, че ги уволнява.
По думите на Раданова тя няма доверието на членовете на управителния съвет на търговското дружество. Ще се търси и съдействието на Министерството на финансите за проверка на дейностите, извършени по ремонта на Зимния дворец. При необходимост ще се сезира и прокуратурата.
Новото ръководство на „Академика 2011” е в състав Борис Тодоров (изпълнителен директор), Траян Христов (председател на съвета на директорите) и Мариана Велкова (член на съвета).
Работата по одита на обществената поръчка е приключила на 19 август.
Не е ясно на каква база е изчислена стойността от почти 41 милиона лева, която предлага за изпълнение – Обединение „София спорт”, в което влизат „Главболгарстрой” (ГБС) и  и проектантското бюро „Фор райс” ООД. Това е най-високата цена за извършване на ремонта, почти половината от сумата изразходена за строежа на модерната зала „Арена Армеец”.
Външният експерт Марияна Гайдарска зави, че сумата за реконструкцията е силно завишена – 2600 лева за квадратен метър. В крайна сметка строежът на една нова спортна зала би струвал по-малко, каза тя.
Въпреки установените нарушения в процедурата за обществена поръчка,  министър Раданова няма право да я отмени.
Върху доклада на одиторите е поставена резолюция с инструкции към новото ръководство на „Академика 2011” незабавно да предприемат мерки по отстраняването на констатираните от одиторите нарушения по предвидения от закона ред.
Назначеният от министър Раданова одит продължава и в момента, като цялостният отчет ще бъде завършен в края на месеца.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани