Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Писатели ту с книги, ту без

[post-views]

Групата на младите неиздавани литературни автори на феста „София диша” имаше особено място в градинката на пресечката „Солунска” и „Ангел Кънчев”. Събраните около проекта на Нинко Кирилов (вече с издадена книга „Двойници и животни“) писатели без книги Боби Петров, Мария Куманова, Александър Димитров, Божо Колов, Елица Кирилова и други отново се бяха събрали, за да предложат свои текстове на обособен щанд. Там те трябваше да споделят теми и прозрения от най-съвременната и нова родна литература. Ако можем да съдим от разговора с един от тях, Нинко Кирилов – те се изживяват като нечувана епоха, която иска да замести всичко старо в литературата. Ето извадки от този диалог:
„Премиерата на книгата ми „Двойници и животни”, сборник от разкази – издателство „Блек Фламинго” беше през  декември миналата година в „Дринк бар”.
Мина чудовищно добре, защото хората знаят какво значи съвременна добра българска литература.
Новата литература разработва теми, които са тера инкогнита за досегашните литературни групи. Те са свързани с живота, който младите хора до 30 и няколко години водят. Те не могат да бъдат разбрани от хора след 45 години – защото за тях той е непознат. Ако трябва да го очертая – това са местата, които са ни интересни на нас. Хората, които са ни интересни, развитието на емоционалните отношения. Човекът, както казва Достоевски е съществувал в развитие – и именно ние сме такива – същества в развитие. Правим себе си такива, каквито ни се иска да сме, и не можем да се примиряваме с това, което са били нашите родители. Правим нещо ново. Предишното е прекрасно, но не ни е достатъчно.Познавам го достатъчно, защото чета много. Ако не четях много, щеше да ме е срам. Любими автори от по-старите – Достоевски, Хорхе Луис Борхес, Маркес, Исабела Алиенде, Михаил Булгаков. Това са неща, които са насочени в руслото, колкото и комунистически да звучи това, в руслото на магическия реализъм…”
Няма да продължа нататък, но всеки, който поиска да разбере повече за тази група, може да потърси творбите им в техния блог:
 http://pisatelibezknigi.wordpress.com/

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани