Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сепаратистите в Донбас са обкръжени

[post-views]

Продължават яростните боеве в източния град Донецк, съобщи Ройтерс. От украинската армия съобщиха, че проруските бунтовници са свалили правителствен изтребител. Не е ясно дали пилотът е успял да катапултира или е загинал при катастрофата, обяви военният говорител Андрей Лисенко.
От Донецк съобщиха за продължаваща артилерийска стрелба в жилищните квартали на града. От администрацията на сепаратистите твърдят, че само в центъра са загинали 9 цивилни, а десетки други в околностите на мегаполиса. Правителството в Киев отрече войските да се целят в цивилни. Оттам съобщиха, че няколко техни доброволци са убити.
Тежко поразена от размяната на огън е улица „Челюскинцев” в северните части на града, само на няколко километра от фронтовата линия. Счупени прозорци от жилищни сгради и разпръснати клони от дърветата бележат пораженията.
Отскубнати са електрически кабели. „Украинската армия, или които и да бяха, отново ни бомбардираха. Живея в кооперацията през целия си живот и сега те искат да вземат всичко, което имам. В града не ни е останало нищо за губене”, заяви за Ройтерс 52-годишната Нина.
Правителствените сили постепенно печелят надмощие над сепаратистите. Затяга се обсадата около бастионите на бунтовниците в Донецк и Луганск.
В Луганск украинската армия вече контролира големи части от града. Все още се водят интензивни артилерийски стрелби. От седмици градът е без вода и редовни доставки на електричество. Поразени бяха мобилните клетки за телефони, както и кабелите за стационарните телефони. В магазините се продават само стоки от първа необходимост, а пред тях се извиват дълги опашки. От Москва се притесняват, че възстановяването на Донбас, индустриалният изток на Украйна, ще струва милиарди гривни.
Докато боевете продължават, няколко камиона с руска хуманитарна помощ влязоха през пропускателния пункт Донецк. Дълго време те бяха заседнали на украинско-руската граница. Москва настоява, че камионите съдържат храна и медицинско оборудване, докато от Киев се опасяват, че товарите може да съдържат оръжия за сепаратистите.

Най-ново

Единична публикация

Избрани