Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ВВС ще участват в ротационната подготовка Saber Junction в Германия

[post-views]

Летателни екипажи и инженерно-технически състав от Военновъздушните сили ще участват в съвместната ротационна подготовка „Пълен спектър от операции” (Saber Junction), която ще се проведе от 23 август до 17 септември в тренировъчния център на въоръжените сили на САЩ в Хохенфелс, Германия.
Два вертолета „Кугар” и военнотранспортен самолет „Спартан” от 24-та авиационна база ще изпълняват задачи по превоз на войски и товари, стоварване на тактически въздушен десант, въздушно разузнаване, десантиране по способа „бързо въже” и „рапел”, полети за търсене и спасяване, както и по авиомедицинска евакуация на ранени. Задачите ще се изпълняват на териториите на Германия, Латвия и Литва. Самолет С-27J „Спартан” ще оперира от авиобаза Рамщайн.
В хода на подготовката ще се проведе инспекция от НАТО за потвърждаване на готовността на модула за авиомедицинска евакуация от състава на българските ВВС за участие в международни операции.
При изпращането на военните от 24-та авиобаза командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев подчерта, че за първи път формирование от ВВС ще бъде сертифицирано извън страната. Той изрази увереността си, че със своите действия пилотите и авиационните специалисти ще представят по достоен начин Българската армия.
Участието на екипажите от ВВС в съвместната подготовка е част от изпълнението на споразумението между правителствата на България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани