Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Готовността на Алианса – крайъгълен камък на бъдещето

[post-views]

В Нюпорт, Уелс са готови да приемат една от най-ключовите срещи на върха в историята на НАТО. Мерките за сигурност са безпрецедентни. В сайта на Алианса подчертават, че това е най-голямата операция по охрана на събитие от подобен мащаб в историята на британските служби за сигурност. Над 10 000 полицаи от всички краища на Великобритания ще помагат на колегите си в Уелс. Гражданите и гостите на Уелс са информирани за два важни телефона – 101 – за не толкова спешни и 999 – за спешни случаи. Дадени са и уеб-адресите на полицейските служби. Те от своя страна обещават да няма спиране на трафика.
Дни преди започването на срещата в Нюпорт и Кардиф, където ще се провеждат съпътстващи мероприятия, се организират културни и кулинарни празници. В центъра на Нюпорт всички желаещи ще могат да опитат от националните кухни и напитки на 28-те държави членки – от Испания до Латвия и от Турция до САЩ. Военни кухни ще готвят храна, която консумират войниците на фронтовата линия. Ще бъдат показани военни транспортни средства. Ще бъде възпроизведен истински въздушен бой.
Шефът на основния хотел Celtic Manor, където ще се настанят участниците в това глобално събитие казва, че „Срещата на НАТО 2014 е „краткотрайна болка за дългосрочна печалба“. Той има предвид и това, че по този начин Уелс ще стане много по-видим на туристическата карта на света, защото не само неговият хотел, но и всички останали в един обширен район вече са заети.

По конфликта Русия-Украйна България поддържа умерена позиция

Смятам, че трябва да поддържаме една по-умерена и по-балансирана позиция по конфликтната ситуация между Русия и Украйна. Това каза министър-председателят Георги Близнашки пред журналисти в Министерския съвет. Убеден съм, че в този стил ще бъдат и крайните документи, които ще се приемат на срещата на върха на НАТО в Уелс, допълни той.
Не бих искал ние да взимаме страна кой е крив и кой е прав в тази ситуация, но не одобряваме бруталните действия на моменти на руското политическо ръководство и анексирането на Крим, посочи премиерът. Смятаме, че и двете страни трябва да се въздържат от крайни действия, да се отиде към едно успокояване на напрежението в този район, който е толкова близо до нашите граници, заяви Близнашки.
По думите му затова и документът, който страната ни подготвя за срещата в Уелс – „Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана”, ще бъде преработен, за да не се поставят отговорности върху една или друга от страните в този конфликт. Вярно е, че някои ръководители на държави-членки на НАТО имат по-остър тон в тази ситуация, напомни Близнашки. Това, което е важно да се има предвид е, че не може от една конфликтна ситуация, колкото и тежка да е тя, да се правят дългосрочни изводи и заключения за националната сигурност в страната, категоричен беше министър-председателят.

Срещата на върха на НАТО в Уелс идва в критичен момент от историята на Алианса, когато глобалната среда за сигурност е непредвидима и нестабилна, както показа кризата между Русия и Украйна, и когато Алиансът приключва най-дългата си бойна мисия в Афганистан. Лидери от 60 държави от целия свят ще се съберат в Нюпорт, Уелс на 4 и 5 септември за да изградят една здрава основа за бъдещето на Алианса, със силата на съюзната солидарност и партньорствата.
Главните теми, върху които ще се съсредоточи срещата ще бъдат засилване на

готовността на НАТО

за колективна отбрана, за да може да се изправи успешно срещу всяко предизвикателство. Ще бъде демонстрирана трансатлантическата решителност, ще се търсят и пътища за достигане на подходящи нива на разходите за отбрана в страните членки. На основата на засилено сътрудничество ще се работи за подобряване на отношенията с Русия и укрепване на връзките с Украйна.
Ето защо готовността на Алианса се поставя като крайъгълен камък в основата на бъдещето. В ангажимента за колективна отбрана ще бъдат изведени на приоритетно място сигурността на мореплаването и киберотбраната.
Всичко това е свързано с подобряване на способностите на НАТО, процесите на планиране, интелигентната отбрана, инициативата за свързаност на силите, силите за бързо реагиране, ученията, образованието и обучението, интегрираната противовъздушна и противоракетна отбрана, противобалистичната отбрана, стратегическия въздушен транспорт и стратегическите спасителни операции,

борбата срещу тероризма

противодействието срещу самоделните взривни устройства, енергийната сигурност, съвместното разузнаване, наблюдение и целеуказване, наземното наблюдение и „небесното око на НАТО” – системата АУАКС.
Ключово направление в работата на срещата ще бъде трансатлантическата солидарност и ангажимента към основните ценности и принципи, върху които е изграден Алиансът и които са заложени във Вашингтонския договор на базата на колективната отбрана и член 5. Важен елемент от това е развитието на колективната и индивидуална способност за отбрана, както и подкрепата за военната мощ с адекватни финансови ресурси. За целта ще бъде приета Трансатлантическа

декларация, вдъхновена от ценностите,

които обединяват Северна Америка и Европа.
През последните години структурите на НАТО бяха рационализирани с цел по-голяма гъвкавост и ефективност, което ги прави по-добре подготвени и спомага за отговора на днешните заплахи пред сигурността при намалени текущи разходи. Това включва мерките за прозрачност, финансирането на НАТО, реформите, командните структури, организациите и агенциите, комитетите на Алианса, международния персонал и международния военен щаб.
В първия ден на срещата ще заседава Съветът НАТО – Украйна. На него ще присъства украинският президент Петро Порошенко. След незаконното анексиране на Крим на практика Алиансът прекъсна гражданското и военно сътрудничество с Русия, но остави отворени канали за диалог относно положението в Украйна. Отношенията между

НАТО и Украйна, и НАТО и Русия

са в най-сериозния фокус на вниманието на лидерите.
НАТО продължава да развива партньорските отношения и политиката на „Отворени врати”. Целта е да се съхрани и развие опитът, натрупан от участието на партньорските държави в мисията в Афганистан в отношенията със съюзниците. Това включва инструментите за партньорство, доверителните партньорски фондове, отношенията на НАТО с Босна и Херцеговина, Грузия, Македония и Черна гора. Това се отнася пряко и до Плана за действие за членство, Средиземноморския диалог, Истанбулската инициатива за сътрудничество, партньорските отношения по целия свят, всеобхватния подход, отношенията с ООН, стратегическото партньорство с Европейския съюз и отношенията с ОССЕ.
НАТО се фокусира също така и върху успешното приключване на

най-дългата бойна мисия

в Афганистан до края на 2014 г. така, че това да се превърне в нова страница на отношенията с тази страна. От 2015 г. остават да действат инициативата за трайно партньорство с Афганистан и Афганистанската национална армия, както и мисията за решителна подкрепа.
НАТО продължава да води и да поддържа и редица други операции и мисии по земя, въздух и море. Такива операции са в Косово, борбата с пиратството, операцията „Актив Индевър”. Успоредно с участието в операции по управление на кризи Алиансът натрупа и ценни уроци при прилагането на Резолюция 1325 на Съвета за сигурност на ООН, приета преди повече от десет години. В резолюцията се признава несъразмерното въздействие на конфликтите върху жените и децата по целия свят и се подчертава фактът, че дълго време жените са оставали извън мирните процеси и усилията за стабилизиране на засегнатите райони.

Михаил Григоров

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани