Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гонзо в Левски до Нова година

[post-views]

Пълното фиаско на Левски шокира, след като съвпадна със стогодишнината на най-популярния футболен клуб. В момента клубът изпадна не само във финансова, но и в тотална управленска криза, която ще остави диря години наред. И едва ли ще може да бъде заличена дори с шоковото наливане на купища пари от евентуален нов собственик. В момента собственикът или човекът, който декларира наляво и дясно, че е точно такъв – Тодор Батков се е заел с единствената задача да кърпи бюджета месец за месец. Всички очакват, какво ще се случи в страната след 5 октомври и дали ще има спокойствие за развитието на бизнес на бързи обороти след това.
Определено българският футбол се нуждае от глобално разтърсване. Кризата обаче спъва почти всички добри намерения. Ала има клубове, като Левски, за които лошото управление е допълнителна тегоба. След катастрофалните три мача като старши треньор на Левски на Георги Иванов управниците на клуба решиха да потърсят спешна промяна. Въпреки декларираното идване на Димитър Димитров – Херо след Нова година БА научи, че в съвсем скоро време клубът ще намери начин да дистанцира Гонзо от преките управленски дейности. Въпреки прекалено топлите отношения между Батков и Иванов, както и безрезервната подкрепа на крайните ултраси към бившия централен нападател търпението на хората, които преговарят с бъдещите инвеститори отдавна се е изпарило.
Иванов натрупа серия (не)преднамерени грешки. Първо доведе испанския треньор Мурсия и не му даде абсолютно никакъв шанс да покаже на какво е способен. Още повече, че селекцията я правеше Гонзо с мълчаливото съгласие на Батков и тихия бунт на Мурсия. Испанецът бе прогонен без никакво логично обяснение, след като отборът започна да побеждава. Какво се промени в играта на „сините” при Иванов”? Нищо! Напротив в Ловеч Левски реанимира един скромен Литекс. И не само това – Левски бе направо смешен срещу момчетата на Краси Балъков. В същото време не чухме никакво смислено обяснение след резила.
Другият голям провал на Иванов е селекцията. Той очевидно е разпитвал Херо, как точно намира и развива добри футболисти, купувайки ги за жълти стотинки или просто за без пари. Тази работа със сигурност не е за всеки. Това е финната част от занаята. Частта за наистина великите мениджъри, за тези, които разбират от добър футболист само от пръв поглед. Досега Гонзо не е доказал, че е такъв мениджър. Дори напротив. Примерът е най-малкото с унизителното държание спрямо Лъчезар Балтанов, който просто лети с екипа на Ботев. Привлечените от „канарчетата” в Левски играчи обаче са далеч от големите си претенции. Може би с изключение на Педро…В същото време за меко казано странната обстановка в Подуяне говори изненадващото напускане на пресдиректора Кирил Лулев, повече от нелогичното уволнение на дългогодишния медиен експерт в клуба Гретиен Славов и може би на първо място решението на Валери Божинов да се махне по най-бързия начин от Герена. И всичко това въпреки патоса и клетвите в края на май покрай празненствата за вековния юбилей на клуба.
На този фон изглежда единствен Даниел Боримиров се опитва да си върши работата като шеф на школата. Боримиров е независим финансово и трудно би могъл да влезе в схеми. Той поне на този етап иска да направи нещо смислено. Дано и неговите напъни не привършат единствено с подмяната на отдавна остарялото изкуствено тренировъчно игрище.
Останалото е под контрола на Гонзо. До края на летния трансферен прозорец остават буквално часове и Иванов бърза да запълни дупки. Странните трансфери приличат по-скоро на изкупуването на индулгенции. В отбора пак идват непознати играчи като резултатите едва ли ще станат по-добри. Левски върви към онова дъно, за което отстрани всички говорят, а в клуба никой не смее и дума да пророни. Защото и с непрофесионално око се вижда пълната несъстоятелност. В подобна ситуация и феновете не биха могли да не намесят. Всъщност те подсказаха на Батков, че определени хора източват клуба, но с упоменатите суми и оставката на маркетинг директора Модева генералният проблем няма да се реши. Трябват много пари и кадърни хора, способни да ги управляват. И ако в Англия Абрамович може да си купи Питър Кениън от Манчестър Юнайтед, то в България и пари да имаш няма откъде да намериш далновиден футболен управленец. Така пак всичко опира до решението на Сираков да наеме Петев…
Някой да даде пример с други имена? Няма такива!

Най-ново

Единична публикация

Избрани