Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна търси мир–сепаратистите откриха нов фронт

[post-views]

Кръвопролитията в Източна Украйна трябва да спрат. Около тази идея се обединиха руският и украинският президенти Владимир Путин и Петро Порошенко на първата си двустранната среща в беларуската столица Минск във вторник (26 август) където се проведе форум за Енергийната сигурност в Европа. След продължителите близо час дискусии, с участието на върховния комисар на ЕС по външната политика Катрин Аштън, украинският държавен глава обеща да представи мирен план.
Руският президент Владимир Путин заяви на свой ред, че страната му би помогнала за постигането на мир, но подобен развой на събития зависи изцяло от готовността на Киев да започне директни преговори със сепаратистите в отцепилите се Донецка и Луганска области.
Добрият тон в Минск набързо беше помрачен от реалността в Източна Украйна. Там конфликтът между правителствените сили и бунтовниците продължава и дори се разраства.
Дни след срещата Киев заяви, че руската армия провежда военни действия в югоизточна части на страната, където сепаратистите успяха да превземат няколко града и вече се прегрупират за нападение срещу стратегическия морски град Мариупол.
В интервю за руската информационна агенция Новости премиерът на Донецката народна република Александър Захарченко заяви, че между 3 и 4 хиляди руснаци са на страната на бунтовниците, като по-голямата част от тях са бивши военни, които воюват за свободата на рускоговорящото население в Украйна. Той отбеляза, че руските бойци участват в сраженията по своя воля и нямат нищо общо с официалната политика на Русия. Той допълни, че ако Москва подпомагаше тяхната кауза боевете щяха да се водят в покрайнините на украинската столица Киев.
Заради напрегнатата ситуация украинският президент Петро Порошенко отмени посещението си в Турция и свика съвета по национална сигурност. Като причина той изтъкна разполагането на редовна руска войска на територията на Украйна.
Германия поиска обяснения от Русия за военната й намеса в страната. Франция също реагира остро, като президентът Франсоа Оланд заяви, че нахлуването на руски войници на украинска територия е недопустимо.
Москва продължава да отрича твърденията, че подпомага и въоръжава проруските сепаратисти.
Независимо от това ЕС и САЩ наложиха икономически санкции на Русия заради пасивната й роля в намаляване на напрежението в региона.
Над 2200 души са загиналите отначалото на конфликта в източна Украйна, а над 150 хиляди са принудени да напуснат домовете си.

Най-ново

Единична публикация

Избрани