Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО с план за готовност за действие

[post-views]

По време на втория ден от Срещата на върха на НАТО работните сесии продължиха в динамичен ритъм. След речта на президента Плевнелиев пред колегите му, стана ясно, че е приет сериозен пакет от документи, в който са разписани решенията за действие на Алианса, постигнати с пълен консенсус.
„Историческото в настоящата среща е, че всички държави-членки са обединени, както никога до този момент. Всички имаме обща визия и планове, това показва колко е важно да се запази настоящият съюз, а способностите на България разширени”, зави Росен Плевнелиев.
По време на разговорите участниците са стигнали до извода, че ситуацията в сигурността няма да се подобри бързо, кризите се множат, пред НАТО предстои турбулентен период.
„Алиансът трябва да гарантира сигурността на всички граждани на Европейския съюз”, заяви президентът.
Лидерите са разисквали и факта, че в армията на „Ислямска държава” има хиляди европейски граждани, които могат да се завърнат в държави от ЕС и представляват реална заплаха за разпространение на радикалния ислям.
„Войната с тероризма не е приключила – наблюдаваме ескалираща агресия и все по-малко стабилност”, каза Плевнелиев.
Налага се изводът, че за да се справи България с модерните заплахи, трябва да е свързана с партньорите от Алианса, а БА трябва да приключи своята модернизация бързо.
Най-важният резултат за нашата държава досега е приемането на план за повишаване на готовността.
До момента България разчита на член 5 от Вашингтонския договор, който гарантира сигурността на всички държави-членки. Новият план гарантира допълнителни мерки за гарантиране на защитата натовските държави в случай на криза.
България ще повиши готовността си за отбрана чрез интеграцията – всички видове войски ще бъдат включени в този план.
Българските ВВС ще се включат в мисията на НАТО Air Policing. Участието в нея трябва да е възможност за всички страни-членки, защото решенията, засягащи съвместната защита на въздушния суверенитет, се вземат в натовските бази, разположени в Рамщайн в Германия и Торехон в Испания. България трябва да изчисти процедурите по използване на въоръжението на самолетите, решението за което понастоящем е отговорност на министъра на отбраната, обясни Велизар Шаламанов.
По отношение на решенията за военните бюджети, военният министър Велизар Шаламанов заяви, че е удовлетворен от текста, който ще бъде приет и той напълно отговаря на критериите зададени във „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана”.
България ще поиска и повече учения с международно участие на полигоните си. 2-ра механизирана бригада ще бъде афилиирана към центъра на НАТО в Счечен, Полша, а специалните сили ще се включат към работата на центъра в Монс, Белгия.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани