Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Целта е на курс, курсът е боен

[post-views]

„Целта – на курс, курсът – боен!”. Тази команда на ръководителя на мишенната среда звучи през двата дни на тазгодишното учение на полигон „Шабла”. Формированията за Противовъздушната отбрана(ПВО) на Българската армия проведоха реални бойни стрелби с преносим зенитно-ракетен комплекс(ПЗРК) „Стрела 2М” по имитирани въздушни цели. Преди десет години, когато България стана пълноправен член на НАТО, нашите формирования за ПВО станаха част от ПВО на пакта. Те се присъединиха към Алианса няколко дни преди да е подписан официално договорът ни за пълноправно членство. Мишенната среда тази година не притежава разнообразието от миналите години, но е достатъчно предизвикателство за стрелците-зенитчици и стрелците-оператори от всички видове въоръжени сили, да покажат майсторството си. Стреляха формирования за ПВО от Сухопътните войски, Военноморските и Военновъздушните сили.
Мишената е осветителна мина, която се изстрелва от минохвъргачка и увисва във въздуха на малко парашутче, след което започва бавно да се спуска надолу. Над нея се вие млечнобялата линия от изгарянето на мината. Тя се вижда добре, но диаметърът и е само 82 милиметра.

Майор Цонко Цонков
Майор Цонко Цонков

Тази година началникът на полигона майор Цонко Цонков е ръководител на мишенната среда в Командния пункт на полигон „Шабла”. След приключването на учението помолих майор Цонков за кратък коментар. Той сподели, че учението е подготвено при много добра организация и за нивото му говорят резултатите. А резултатите са отлични и стрелбите преминаха напълно безаварийно.
Питам го и за модулното формирование на полигона, което при необходимост оказва помощ на населението от община Шабла. Задавам въпроса и поради това, че според кметицата на Шабла проф. Райна Бърдарева, без помощта на армията градът не би могъл да се справи сам в тежките зимни условия. Майор Цонков обясни, че тази година зимата е била далеч по-нормална от предишните и формированието е задействано само веднъж. Въпреки това модулът поддържа готовност и може да окаже съдействие във всеки момент.
По време на стрелбите бяха извършени над 100 бойни пуска. Офицер, провеждащ учението, беше командирът на Сухопътни войски генерал-майор Андрей Боцев, а общ ръководител на стрелбите – подполковник Георги Гатев, началник на сектор „Подготовка на формированията за ПВО” в командването на Сухопътните войски. Ръководители на стрелбите с ПЗРК „Стрела 2М” за ПВО на ВВС и ВМС бяха подполковник Александър Ячовски и капитан I ранг Кирил Вълчанов, за Сухопътни войски – подполковник Димитър Хаджиев.
На стрелбите присъстваха и командирите на 2-ра и 61-ра механизирани бригади бригадните генерали Димитър Илиев и Димитър Шивиков.

Генерал-майор Андрей Боцев и бригаден генерал Димитър Шивиков на полигона
Генерал-майор Андрей Боцев и бригаден генерал Димитър Шивиков на полигона

Генерал-майор Андрей Боцев поясни, че тази година Сухопътни войски са в основата на учението, защото при тях на въоръжение има най-много ПЗРК „Стрела 2М”. По време на подготовката на учението на планиращите конференции са уточнени всички детайли по организацията и предислокацията на войските към мястото на учението. Независимо от това, че тази година учението не е толкова мащабно, взаимодействието с другите видове въоръжени сили е както и при всички останали случаи и е протекло безупречно. По-голямата част от техниката се извозва с ешелони, а тази част, което е на по-близки разстояния се придвижва на собствен ход.
По традиция командването на стрелбите поддържа много добри контакти с местната власт при създаване на организацията на учението и при прилагането на мерките за охрана на района по време на бойните пускове. Това е свързано с организацията на движението по пътищата, отцепването на определени пространства с цел осигуряване на безопасността на сушата, както и на безопасността на мореплаването и на гражданските полети, чиито маршрути минават над полигона.
Генерал-майор Боцев допълни, че тазгодишната подготовка е дала своите плодове, като в проведените близо 80 пуска от формированията на СВ преобладаващи са отличните резултати. Подготовката никога не свършва, погледите вече са отправени към следващото учение догодина, в което ще участва и зенитно-ракетният дивизион на 2-ра бригада.
Подполковник Гатев посочи, че целта на учението е да се постигне по-добра подготовка и по-голяма натренираност на личния състав от ракетно-артилерийските формирования на СВ, ВВС и ВМС. Подготовката за учението започва далече преди началото на учението по гарнизоните, а на полигона в полеви условия е трениран захват на имитирани въздушни цели, първоначално на сигнални ракети, а впоследствие на осветителна мина. Резултатите от тази подготовка проличават добре на самите стрелби.

Подполковник Александър Ячовски
Подполковник Александър Ячовски

Подполковник Ячовски е главен експерт в сектор „Зенитно-ракетни войски” на отдел „Операции” в командването на ВВС. Той ръководи групата за осигуряване на въздушната безопасност на полигон „Шабла” и на групата за осигуряване на аварийно-медицинската евакуация. Той казва, че едно от най-важните неща е осигуряването на безопасността на полетите във въздушното пространство. За целта ВВС, заедно с Ръководството на въздушното движение са обявили района за временно опасна зона за въздухоплаване. След края на всеки боен ден зоната се деактивира и се активира на следващия. На полигона се намира и вертолет Ми-17 с екипаж, който осигурява оглеждането от въздуха на зоната на стрелбите и акваторията, като носи и дежурство за медицинска евакуация. ВВС в това учение изпълняват 10 пуска с пет стрелци-зенитчици.
Капитан I ранг Вълчанов е началник сектор „Сертификация, учения и използване на силите” в Щаба на ВМС. Той ръководи и отцеплението на акваторията на полигона. ВМС на това учение имат две основни задачи като първата е осигуряване на безопасността на акваторията на полигона, която е твърде обширна. Това предполага затварянето й за търговско корабоплаване и риболов, малки плавателни морски съдове за развлечение и спорт, и така нататък. Акваторията е разделена на близка и далечна – в териториалното и извън териториалното море. Тази година акваторията е затворена по време на учението само в радиус от десет километра около полигона, поради не толкова далечния обхват на използваните оръжия. За тези десет километра са информирани всички мореплаватели, които евентуално биха се озовали в района. В отцеплението му участват близо 50 души от ВМС. Има оперативна група и два брегови поста за наблюдение и развърнат команден пункт на силите и средствата за наблюдение.
Втората задача на ВМС в учението са бойните пускове на стрелци-зенитчици и стрелци-оператори. Общо в тазгодишните стрелби участват около 65 души от ВМС.
В края на втория боен ден стрелбите приключват. В Командния пункт общият ръководител на стрелбите командва: „Край на стрелбите! Край на осигуряването! Освобождаваме зоната!”. Така кратко и делово приключва успешно тазгодишното учение на Българската армия на полигон „Шабла”.

Михаил Григоров

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани