Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Вицеадмирал Румен Николов: Кремъл изненада Алианса за Украйна

[post-views]

Провеждайки няколко военни операции в различни точки на света, преодолявайки промените, породени от финансовата криза и поддържайки добри отношения с Русия, Северноатлантическият съюз и световната общност останаха изненадани от хода на Кремъл спрямо Украйна. Това заяви началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов при откриването на новата учебна година във ВА „Г. Ст. Раковски”.
„Воден от желанието си да утвърди и разшири политическото си и икономическо влияние в заобикалящите я държави, да спре разширяването на НАТО, както и да се противопостави на влиянието на ЕС в част от бившето съветско пространство, Русия открито демонстрира готовността си да защити декларираните си национални интереси. Готовността, с която Москва пристъпи към изпълнението на замисъла показа решимост за противопоставяне”, изтъкна началникът на отбраната. Днес нарастването на военните възможности на Русия демонстрира способността за бързо развръщане на сили и предприемане на широкомащабни действия в кратък срок, съчетавано с политически, дипломатически, медийни и други действия за създаване на несигурност и нестабилност в евроатлантическата зона, допълни той.
В контекста на кризата в Украйна проявление намери и така наречената „хибридна война”, обясни вицеадмирал Николов.
По думите му днешните предизвикателства пред НАТО са свързани и с развитието на обстановката в Близкия Изток, Северна Африка и Афганистан, като не бива да се подценява и опитът на някои държави да придобиват оръжия за масово поразяване.
Вицеадмирал Николов изтъкна, че България е активен участник в дейностите на НАТО и в европейската отбрана. Страната ни е заявила интерес към 30 проекта по инициативата „Интелигентна отбрана” на Алианса. България участва в програмата за съюзно земно наблюдение. По линия на ЕС страната ни има интерес към 6 проекта, в това число програмата за европейски флот за въздушен транспорт, мрежата за морско наблюдение, управлението на кризи и оказването на помощ при бедствия.
България има интерес и към други инициативи на НАТО – концепцията за рамкова страна и „Свързаност на силите”.
Началникът на отбраната посочи, че към момента 407 български военнослужещи дават своя принос в мисии в различни краища на света.

Андрей Рангелов

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани