Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Отбелязваме 16 години от създаването на 2-ра Тунджанска бригада, която се утвърди като едно от съединенията, които са гръбнакът на Сухопътните войски. Днешният празничен ден (1 септември – б. р.) е и ден за равносметка. През годината личният състав се справи успешно с поставените задачи.” Така командирът на 2-ра Тунджанска бригада бригаден генерал Димитър Илиев започна словото си на тържеството по повод празника на формированието.

Втора Тунджанска бригада е формирана с министерска заповед ОХ № 00515 от 7 юли 1998 г. на основата на редукцията на частите на бившата 2-ра мотострелкова дивизия. Тя от своя страна се явява пряк наследник на 8-а пехотна Тунджанска дивизия, създадена с указ № 88 на княз Фердинанд през 1903 г.
„В изпълнение на мисиите „Отбрана” и „Подкрепа на международния мир и сигурност” участваха 15-а и 16-а рота в Кандахар. Беше сертифицирана и от 1 септември рота „Алтеа” от състава на 38-и батальон е в бойно дежурство. Предстои национална сертификация на 5-а батальонна бойна група от състава на Сухопътните войски, която е от 31-и механизиран батальон…”, продължава словото на командира на бригадата. Строените военнослужещи са притихнали. В тези моменти вероятно си спомнят за напрегнатите дни и безсънните нощи през годината, за подготовката по полигоните, за стрелбите и тактическите занятия.
От началото на годината беше проведено едно командно щабно учение, 7 тактикоспециални ротни батарейни учения, 20 тактически занятия и тактически занятия с бойни стрелби с механизирани отделения, 59 бойни артилерийски стрелби. 61 процента от личния състав е участвал в различни мисии зад граница, сочи статистиката в бригадата. Тези числа за някои може да звучат абстрактно, но не и за воините, които са участвали в ученията и занятията. Всеки от тях има принос, за да може командирът да направи равносметка на извършеното през годината само с няколко изречения.
В изпълнение на мисията „Принос към националната сигурност в мирно време” формированията за овладяване и преодоляване на последствията от бедствия оказваха помощ на населението и местните структури на властта при пожари, наводненията в град Добрич и обезвреждане на невзривени боеприпаси. Военнослужещи помагаха при ликвидирането на последствията от катастрофата на пътническия влак на гара Калояновец. Формирования участваха и в операция „Съвместни усилия” на българо-турската граница.
Кратката равносметка чуват и гостите на тържеството. Бяха дошли заместник-началникът на отбраната генерал-майор Нейко Ненов, началник-щабът на Сухопътните войски бригаден генерал Пламен Атанасов, заместник-областният управител на област Стара Загора Теодора Иванова, командири на военни формирования, генерали и офицери от запаса и резерва. Хубаво е, когато трудът и успехите са оценени по достойнство. С внимание бяха удостоени военнослужещите, наградени по заповед на министъра на отбраната, на началника на отбраната и на командира на Сухопътните войски. Отличията са не само за празника, а и за участието в операция „Съвместни усилия” и за оказваната помощ на населението и при ликвидирането на последствията от наводненията. Воини получиха награди и от командира на 2-ра бригада, от областния управител и от кмета на Стара Загора.

Командирите

Генерал-майор Димитър Димитров – 1998-2000 г.
Полковник Мирослав Маринов – 2000-2003
Бригаден генерал Янко Янев – 2003-2004
Бригаден генерал Нейко Ненов – 2004-2005
Бригаден генерал Цветан Харизанов – 2005-2008
Бригаден генерал Ангел Главев – 2008-2010
Бригаден генерал Петър Петров – 2010-2012
Бригаден генерал Любчо Тодоров – 2012-2014
Бригаден генерал Димитър Илиев – от 30 юни т.г.

„За мен е голямо удоволствие да съм заедно с вас и да имам възможността да ви поздравя с празника лично, а и от името на началника на отбраната. Днешният тържествен ден е хубав повод да се обърнем назад във времето и да си спомним за напрегнатото всекидневие и за задачите, които изпълнявахте успешно, професионално, с достойнство и чест – така, както подобава на военнослужещи от 2-ра механизирана бригада. Използвам случая да благодаря на всеки един и на всички вас. Висшето военно ръководство се гордее с вас и с онова, което правите…” Думиге на генерал-майор Ненов са истинска оценка за воините от 2-ра бригада.
Какво още да се каже! Те са достоен завършек на тържеството, в което бе отдадената почит към предшествениците. Пред паметника на загиналите от 12-и пехотен Балкански полк по време на Сръбско-българската война през 1885 г. бяха положени венци и цветя.

Цончо Дргански

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани