Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Павел Анастасов се срещна със заместник-помощник държавния секретар на САЩ Хойт Брайън Ий

[post-views]

Заместник-министърът на отбраната Павел Анастасов проведе среща със заместник-помощник държавния секретар на САЩ Хойт Брайън Ий и посланика на САЩ в България Н. Пр. Марси Рийс. Сред основните теми, които бяха обсъдени са развитието на двустранното сътрудничество в областта на отбраната, решенията и изводите от проведената Среща на върха на НАТО в Уелс, регионалното военно сътрудничество и модернизацията на българските Въоръжени сили.
Павел Анастасов запозна своите събеседници с представената в Уелс визия „България в НАТО и Европейската отбрана 2020“, която служи за основа на бъдещата Национална програма. Той акцентира и върху основните цели, които трябва да реализират българските интереси след приключването на срещата в Уелс. Сред тях са афилиирането на 2-ра механизирана бригада към командването в Шчечин, Полша, ускоряването на процеса на акредитация на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия и реализирането на проектите за модернизация на основните бойни платформи – многоцелеви изтребител, бойни кораби и бронирани машини.
Представителите на двете страни обсъдиха актуалното състояние на сътрудничеството между страните от Западните Балкани и ситуацията в Черноморския регион. Заместник-министърът на отбраната Павел Анастасов и заместник-помощник държавния секретар Хойт Брайън Ий дискутираха и въпроса за разработването на дългосрочна програма за сътрудничество между България и САЩ, която да бъде фокусирана върху подобряване на оперативната съвместимост и на способностите на българските Въоръжени сили.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани