Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Цветан Василев като Фантомас

[post-views]

Издирваният по цял свят с червена бюлетина на Интерпол банкер Цветан Василев бил в Белград. Новината потвърдиха и адвокатите му, които заявиха, че мажоритарният собственик на КТБ имал желание да се завърне в България и да работи за оздравяване на банката. Как се е озовал от Виена, където бяха последните му официални дири, когато се завихри драмата с явно опустошената банка, в сръбската столица, е неизвестно. Така издирваният Василев започва да наподобява историята на неуловимия филмов герой Фантомас.
В световната кинокласика са останали завинаги филмите от 60-те години на миналия век, в които Жан Маре играеше тайнствения герой Фантомас, а незабравимият Луи дьо Финес, в ролята на инспектор Жюв го преследваше по целия свят. Все неуспешно.
И сега нашият Василев започва да напомня онзи неуловим герой на Жан Маре. Как ли, издирван от Интерпол и всякакви други световни специални служби, е преминал няколко граници, една от които – най-важната, е

външната граница на ЕС

и се е озовал в Белград? Ако действително е там и пусканите от адвокатите му новинки не са просто поредният карнавален дим.
След като КТБ „хлопна кепенците” и вложителите останаха занемели пред спуснатите й двери, се оказа, че там са се въртели далавери доста преди да се стигне до този развой на събитията. Прокуратурата официално обяви за обвиняеми неколцина директори от банката, както и главната счетоводителка и касиерката. На няколко съдебни заседания се изясняваше казусът дали 206 милиона лева са изнесени в чували и предадени на Цветан Василев или са били дадени като кредит на фирма „Бромак”. Чийто мажоритарен собственик също е Цветан Василев. На първа инстанция съдът прие, че няма изнасяне на купюри в чували, както беше огласила официално прокуратурата, а милионите са прехвърлени официално като кредит на „Бромак”. Изводът беше, че от тук нататък трябва да се водят частни съдебни дела между КТБ и фирмата за връщане на кредита. Което прозвуча почти абсурдно, защото излиза, че банкерът Цветан Василев трябва да съди собственика на „Бромак” Цветан Василев за едни пари. Които същият Цветан Василев трябва да извади от единия си джоб, за да ги върне в другия. Прокуратурата обаче продължи да настоява, че

случаят е криминален

и на апелативна инстанция съдът промени становището си. Главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че затварянето на банката е било в резултат на престъпни действия спрямо нея, а не на финансови сътресения. Той посочи като основен виновник за случая с КТБ държавата като цяло и в частност БНБ, които години наред са пазили банката под стъклен похлупак и предупреди, че заради този криминален комфорт и други лица от банковия надзор ще получат обвинения. В момента към подуправителя на БНБ и ръководител на банковия надзор Цветан Гунев има повдигнато обвинение за неупражнен контрол при отпускането на 19 рискови кредита от КТБ.

Цацаров открои две линии на проблеми в КТБ.

Едната са чисто криминалните. Главният обвинител визира разследването срещу лица от ръководството на КТБ, включително срещу мажоритарния собственик Цветан Василев, срещу когото бяха повдигнати обвинения за източване на 206 милиона лева от банката.
Втората линия, според главния прокурор, е чисто финансовата. В продължение на години КТБ е била едно скъпо

„банково украшение”

което е било поставено под един красив стъклен похлупак от държавата. Тя е правила максимума, за да обгрижи този похлупак, за да държи парите си и парите на държавните предприятия под него. Според Цацаров, в КТБ няма типична финансова криза. Тук има престъпления. Има банка, която е съществувала в условия на банков надзор, който е създавал възможно най-добрата среда за нейното съществуване. Ако този банков надзор е вършил работата си при всички надзорни инспекции, както е трябвало да го върши, то генезисът на всички проблеми е щял да бъде установен много по-рано, е мнението на Цацаров, който държи разследването да бъде доведено до пълен край. Като решение той предлага да се търси финансов път за оздравяване на банката, като виновните за сътресенията в нея бъдат

изправени пред съда

Засега пред съда са все хора, които са свързани по един или друг начин с проблема, но главният виновник е нейде в чужбина. Дали наистина ще се завърне доброволно и ще се заеме с оздравяването на банката е въпрос с повишена трудност. Има няколко варианта за неговото решаване. Единият е да бъде най-после намерен, докато шета нейде в странство и да бъде докаран принудително в България. Както това стана преди време с издирвания чрез Интерпол собственик на фалираната „Минералбанк” Иван Миронов, който беше доведен от Скопие с качулка на главата, ескортиран от барети. Друг е въпросът, че проточилото се до безкрайност съдебно дело срещу него така и не доведе до присъда.
Може би Цветан Василев се страхува да стъпи на родна земя, за да не го сполети съдбата на печално известния някогашен банкер Емил Кюлев. Възпитаникът на Висшата специална школа на МВР изведнъж развъртя през 90-те години на миналия век крупна банкова дейност, която завърши през 1996 с трагични за вложителите фалити на няколко банки, сред които „Россексимбанк”, Туристспорт банк”. Въпреки това Кюлев остана на

финансовите върхове

като собственик на фирма ДЗИ още почти десетилетие. Докато в едно злощастно есенно утро на 2005 година беше направен на решето в автомобила си на столичния булевард „България”. Убиецът все още е неизвестен.
Най-вероятно е Цветан Василев да избере пътя на един отдавна забравен банкер, който сега живее щастливо нейде в чужбина и никой не се сеща за него. Това е собственикът някога на „Елитбанк” Иво Георгиев. Възпитаникът на ВХТИ така и няма един работен ден като инженер, като какъвто се е дипломирал. Кариерата му върви по възходяща комсомолска линия. До момента, когато се събужда като един от новите банкери. И за когото се твърди, че е човекът, изнесъл в куфари, милиони долари. Как ли пък никой на летището не се е сетил да провери багажа му? Дали Цветан Василев не е последвал неговия пример? И прословутите чували с 206 милиона лева не са отпътували вече нейде в чужбина? Отговор на всички тези въпроси може да даде само Василев. Ако престане да се изживява като Фантомас и, доведен в България, бъде изправен пред правосъдието.

Добромир Пелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани