Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сътрудничим със САЩ и Румъния в Черно море

[post-views]

Историческото значение на срещата е, че всички сме обединени, както никога досега и имаме обща визия и планове. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за Военния телевизионен канал по време на Срещата на върха на НАТО в Уелс. Важно е този съюз да бъде подкрепен и нашите способности да бъдат разширени. Няма и не можем да очакваме бърза промяна на ситуацията към по-добро, отбеляза президентът. За съжаление кризите се множат. Очаква ни един турболентен период. И ние трябва да бъдем на висотата на очакванията на българските и на европейските граждани, за да гарантираме тяхната сигурност. Помислете си, че сред сражаващите се за „Ислямска държава” днес в Ирак и Сирия има хиляди европейски граждани. И си представете, че могат да решат да се върнат в Европа някой ден, защото имат паспорти и ние не знаем всеки от тях кой е, отбеляза президентът.

Плевнелиев подчерта, че всички участници оценяват тази среща като навременна и историческа. Горди сме с това, че бе приет сериозен пакет от документи и решения, като беше постигнат и пълен консенсус по отношение на оценката на средата за сигурност, която се променя изключително динамично. Президентът посочи, че кризите се множат от Украйна през Близкия изток и Северна Африка. За да бъдем адаптивни и да решаваме проблемите, които се трупат включително и около нашите граници, всички държави членки трябва
да направят пълна оценка при пълен консенсус, каза той. От сериозно значение е оценката на случващото се в Украйна. Действията на Русия в Украйна безспорно взривиха европейската система за сигурност след Втората световна война. Политическата оценка на всички държави членки за действията на Русия е категорична – наруши се международният правов ред, окупирани бяха територии на независима държава и Русия продължава да дестабилизира Украйна. Санкциите към Русия са ефективен инструмент за възпиране, те показват решителност и ще продължат да бъдат налагани дотогава, докато бъде постигнато политическо решение, тъй като е ясно, че военно решение на този конфликт не може да има. Най-важният резултат за България от дебатите през двата дни на срещата е приемането на план за повишаване на готовността на НАТО, подчерта президентът.
Досега винаги сме разчитали, че чл. 5 от Вашингтонския договор ни пази. Това е така, солидарността на държавите членки е силна и гарантирана. В същото време тя трябваше да бъде адаптирана и променена спрямо новите реалности не само с отговора на въпроса какво ще направим ако някоя от държавите членки бъде заплашена, чрез новите елементи на водене на война, включително чрез така наречената „хибридна война”. Въпросът е какво ще направим и как.
Отговорът беше намерен тук на срещата и планът е приет, посочи президентът. Този план включва конкретни мерки за защита на всяка една държава членка.
България ще участва активно. Има разработен план, в който всички мерки са интегрирани с други държави или групи от държави. Ще изпратим специални сили към щаба в Белгия, ще предоставим 2-а механизирана бригада към щаба в Полша, ще дадем възможност на изнесени командни центрове във всяка една от държавите от източния фланг, за да можем да реагираме бързо в случай на влошаване на средата за сигурност. Ще има повече учения на териториите на държавите, ще има и бързи политически решения в случай на непредсказуеми действия на някои чужди държави. Ще се провеждат повече тренировки и, разбира се, държавите членки ще трябва да отделят повече средства за отбрана. Ще укрепим нашето общо разузнаване. Ще обменяме повече данни и ще покажем своето единство и солидарност. Ние не искаме да водим войни, ние сме съюз за отбрана, който защитава демократични държави и пазарни икономики. В същото време даваме силен сигнал, че няма да допуснем дестабилизация на нито една от страните членки. Ще бъдат съставени и нови ефективни елементи на командване и контрол, които, както вече стана дума, ще бъдат изнесени. България е предложила нашият център за командване и контрол, свързан с наблюдението на Черно море във Варна, да бъде надграден и превърнат в изнесен команден център. Инициативата за свързаност на силите ще бъде изпълнена с още повече съдържание. В рамките на тази инициатива ние сме предложили нашият модерен полигон в Ново село да бъде част от бъдещи учения и да бъде свързан с някои други изнесени центрове за учения в Германия, Полша и Румъния.
Президентът Обама обяви една много важна инициатива специално за нашата страна. Тя е свързана със сътрудничеството между САЩ, България и Румъния в зоната на Черно море чрез подобряване обучението, тренировките и готовността със съвместни учения. Тази инициатива на САЩ е изключително навременна и заедно с Румъния ние я приветстваме и се надявам тя да бъде изпълнена със съдържание, каза президентът.
Ще трябва да докажем не само с думи, но и с действия разбирането на всяка една държава членка, включително и на България, че трябва да инвестираме повече в отбраната. Отбраната не се подарява, тя е колективно усилие, подчерта държавният глава.
В заключителния документ, който беше приет в края на срещата държавите членки на НАТО поемат категоричния ангажимент до 10 години инвестициите в отбраната да достигнат до 2 на сто от БВП.
Това, което се отнася за нас е минимум 15 на сто от военните разходи да отиват за нови способности и отбранителни съоръжения. България ще адресира и обявените отдавна, но все още неизпълнени ангажименти за участие в инициативата за свързаност на силите и инициативата за групи от нации с водеща държава.
Президентът Плевнелиев е обявил на срещата, че страната ни иска да се присъедини в рамките на тази инициатива към групата нации, където водеща е Германия, за постигане на общи способности в рамките на групата. България е известна с това, че подкрепя активно политиката на отворени врати на НАТО и в тази връзка се надяваме Грузия и Черна гора да получат своя хоризонт за присъединяване, като тази опция се отнася и за Босна и Херцеговина и Македония.
Тепърва ще има пакет от документи и различни инициативи, и България трябва да бъде активна. Работата по създаването на способностите и интеграцията на нашите сили тепърва предстои да бъде ускорена. Давам си сметка, каза президентът, че досега не сме били достатъчно ефективни в интеграцията на нашата армия с нашите съседи, не сме били достатъчно ефективни и в разработването на съвместни проекти по линия на инициативите като Интелигентна отбрана, Свързаност на силите и Инициативата за рамкови нации. Това ще се промени.
Като държавен глава и като върховен главнокомандващ съзнавам много добре, че ние можем да имаме ефективна защита на народа, както и да имаме гаранции за сигурност единствено и само в семейството на държавите от НАТО, каза в заключение президентът.

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани