Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пороят ражда надежда за млади спасители

[post-views]

Пътят от Пловдив до Стрелча е ремонтиран и няма нищо общо с онзи преди години. Тогава шофьорите предпочитаха да карат автомобилите си успоредно на шосето, през нивите. Сега на места са се образували огромни локви от падналия през нощта обилен дъжд. Минаваме през селата Красново и Кръстевич, в които загрижени стопани отводняват с помпи дворовете си. А пороят не спира.
Тази картина става все по-обичайна, но напомня и за тържеството в град Стрелча, където през този ден се открива

обновен кабинет по военна подготовка

Част от школниците от батальона
Част от школниците от батальона

В него ще се обучават школниците от Специализирания ученически батальон „Васил Левски”. Кабинетът е преоборудван със съдействието на Централното военно окръжие и с помощта на Военното окръжие в Пловдив, и Областния военен отдел в Пазарджик. Дарения са направили Областният съвет на СОСЗР – Пазарджик и отделни граждани. Ако все пак трябва да се споменат двама души, положили най-големи усилия за откриването на този кабинет, това са началникът на Областния военен отдел в Пазарджик подполковник Емил Колегов и младшия експерт в общините Панагюрище и Стрелча Кирил Ангелаков. Ззаедно с други, имащи заслуги за тази придобивка, те са отличени с награди от началника на Централното военно окръжие полковник Стоян Стаматов и председателя на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов.
Връчването на наградите е в двора на СОУ „Свети Кирил и Методий” в Стрелча. Тук са полковник Ангел Илиев – началник на Военното окръжие в Пловдив, полковник Велчо Петков, началник на отдел в Централното военно окръжие, директорът на училището Ганчо Грозев, представители на община Стрелча, школници от Специализирания ученически батальон и бивши негови възпитаници.
В ритуалната зала на община Стрелча през февруари началникът на Централното военно окръжие полковник Стоян Стаматов и командирът на Специализирания батальон подполковникът от резерва Михаил Неделев подписали споразумение за двустранно сътрудничество. Основната цел е съвместна работа за издигане на военно-патриотичното възпитание на младото поколение, за отстояване на националните ценности и военните традиции. Заражда се идеята да бъде обновен и преоборудван кабинетът за провеждане на учебен процес от школниците от батальона.
И тази

първа стъпка от сътрудничеството

вече е направена.
Освен новия кабинет, школниците получават камуфлажни облекла и други придобивки. Командоси от 68-а бригада Специални сили ги запознават със свързочна, алпийска и парашутна материална част.
С обновяването на кабинета по военна подготовка и с предоставените военни униформи, ние се стремим да подобрим условията на вашето военно-приложно обучение, да предизвикаме чувство на съпричастност и признателност към въоръжените сили на Република България. Отчитайки средата, при която преминава подготовката, ние знаем, че тя ще остави незабравими спомени за воинското ежедневие и бойното другарство. И ще формира характерите ви, с които уверено и смело ще преодолявате трудностите и проблемите на съвременния живот”, каза в словото си полковник Стаматов. Школниците поздрави и генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, Надя Клисурска – секретар на община Стрелча и директорът на СОУ „Свети Кирил и Методий” Ганчо Грозев. Получени са поздравителни адреси.
На приветствията отговори

командирът на ученическия батальон

подполковникът от резерва Михаил Неделев. Развълнуван е. Той си знае колко труд е положил за този ученически батальон, колко разговори с командири на военни формирования, как е организирал обучението и лагерите, и как през годините е преодолявал неразбирането. Началото е в далечната 1997 г., когато е регистриран ученическият батальон „Васил Левски”. За този труд подполковникът от резерва не получава възнаграждение. Скъп спомен му е гвардейската сабя за отличие, получена от кмета на община Панагюрище за 138-годишнината от избухването на Априлското въстание. А възпитаници на подполковника са десетки офицери, сержанти и войници, които служат във Въоръжените ни сили.
Един от тези, които преди години се е обучавал в ученическия батальон и присъства на тържеството, е капитан Димитър Танчев от 110-и логистичен полк. Запалил се е по воинската служба и е завършил НВУ „Васил Левски”. Участвал е на мисия в Афганистан. Брат му Ангел също бил в батальона и като него е капитан. В батальона са се обучавали и близнаците старши лейтенантите Коста и Пенчо Кацарови. Сега по техния път са тръгнали шестокласничката Надя Иванова и нейният брат второкласникът Младен, осмокласникът Атанас Пройчев, деветокласникът Марин Асенов. Вероятно най-скоро ще сбъдне мечтата си дванайстокласникът Бальо Нешев.
Защо дъждът и наводненията напомнят за кабинета в Стрелча ли? В поредния порой се появи проблясък – в този кабинет ще се обучават бъдещи военнослужещи и пожарникари. И сега учениците, които се подготвят в батальона, придобиват умения как да реагират при подобни бедствия, как да предпазят не само себе си, но и да помогнат на нуждаещите се.

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани