Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ и арабските съюзници на Вашингтон предприеха нови въздушни удари в четвъртък срещу позиции на групировката „Ислямска държава” в Сирия, съобщи БиБиСи с позоваване на Пентагона. „САЩ и страните-партньори, сред които Саудитска Арабия е ОАЕ нанесоха удари срещу позиции на терористите на ИДИЛ в  Сирия.“ – гласи съобщение от командването на въоръжените сили на САЩ, публикувано в социалната мрежа  Twitter.

бойци на групировката
бойци на групировката „Ислямска държава“

Според информация на агенция „Ройтерс“, самолетите на международната коалиция са поразили няколко петролни обекта в източните райони на Сирия, които досега  бяха под контрола на джихадистите. По данни на неназован източник, общият  дневен добив от тези обекти е на стойност от 2 милиона долара.
Въздушната операция срещу ислямистите на сирийска територия продължава вече трета поредна нощ. Поне 14 джихадисти и 5-ма цивилни убити.
В нощта срещу сряда ВВС на оглавяваната от САЩ международна коалиция срещу „Ислямска държава” (ИД) нанесоха серия от въздушни удари по обекти в Сирия, съобщи Ройтерс. Атаките са били концентрирани близо до турската граница близо до територия, напусната преди това от десетки хиляди кюрди, бягащи от джихадистите.
От базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права съобщиха, че военните самолети са провели атаките на около 30-35 километра западно от град Кобани, известен и като Айн ал Араб, и са дошли откъм Турция. Ройтерс няма потвърждение на тази информация. Засега не е ясно и на коя държава са самолетите, нанесли ударите.
От същата Обсерватория съобщиха удари са били нанесени и по цели в близост до един от най-големите градове на близкоизточната държава – Алепо, както и по бази на ислямистите в селищата Айн Ел-Кобани, Сирин, Кара Кузак и град Ал Баб. Бойни самолети са нанесли няколко удара по позициите на групировката и по маршрутите, по които джихадистите се снабдяват с провизии и въоръжение.
Във вторник Вашингтон и арабските им съюзници нанесоха първите удари по „Ислямска държава” в други части на Сирия. Досега са убити най-малко 120 екстремисти от „Ислямска държава” и „Ал Кайда” в Сирия. Сред жертвите са и осем цивилни. „Ислямска държава” започна атаката си срещу кюрдския град Кобани миналата седмица, като принуди 130 000 сирийски кюрди да избягат. Представител на града съобщи за Ройтерс, че не е чул въздушнип удари в нощта срещу сряда, но боевете между кюрдските сили и ислямистите продължават.
Според Юронюз сирийските правителствени части, които също воюват срещу ИД, не са се намесили. За медията свидетел от Рака съобщил, че ударите са били много прецизни и стотици бойци са изчезнали от улиците на града.

САЩ са доволни

От Вашингтон определиха въздушните удари като „много успешни” и посочиха, че това е само началото. Американският президент Барак Обама благодари на арабските страни, участващи в операцията – Саудитска Арабия, Катар, Йордания, Бахрейн и Обединените арабски емирства. Той добави, че се очакват нови разговори за увеличаване на алианса. „Америка не води тази кампания сама”, заяви Обама. Американският президент се срещна в нюйоркския хотел Уолдорф-Астория с лидерите на страните от коалицията срещу Ислямска държава. Те присъстват в Голямата ябълка на традиционната годишна сесия на ООН.
Същевременно, американският държавен секретар Джон Кери заяви след среща с иракския президент Фуад Масумк, че САЩ няма да поставят никакви граници в борбата си срещу групировката. „Ислямска държава в Ирак и Левант” представлява заплаха не само за Ирак и Сирия, но и за целия регион”, изтъкна Кери.
От своя страна Пентагонът съобщи, че борбата срещу джихадистката групировка ще отнеме години. Говорителят на Пентагона Джон Кърби каза, че инициираните от САЩ въздушни удари срещу „Ислямска държава” в Сирия са оказали негативно влияние на възможностите на групировката. Въпреки това, бойците се адаптират бързо към промени, каза още говорителят и добави, че групировката няма да бъде елиминирана „в рамките на дни или месеци”. „Това изиска сериозни усилия от страна на всички, които участват в коалицията. Ние смятаме, че тук говорим за години”, каза Кърби.

Реакциите

Лидерът на ливанското шиитско движение Хизбула Хасан Насрала заяви, че се противопоставя на американските удари в Сирия. От своя страна Белият дом е информирал Иран за кампанията срещу Ислямска държава като същевременно е дал гаранции, че ударите няма да засегнат правителствените сили на Башар Асад.  Последният вече заяви, че подкрепя действията на коалицията срещу екстремистите.
От своя страна Москва се оплака, че не е била уведомена за ударите.  Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова международната коалиция да спазва нормите на международното хуманитарно право. Специалният пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура призова международната общност освен с удари да започне и политически процес за намиране на изход от кризата с Ислямска държава. Турският президент Реджеп Ердоган стана поредния лидер от региона, който се присъедини към военната кампания срещу джихадистите.
И Сърбия е във война с „Ислямска държава“, пише белградският вестник „Политика“.
Изданието визира писмо до американския президент Барак Обама, което премиерът Александър Вучич е връчил във вторник на американския посланик Майкъл Кърби. В него Вучич заявява, че правителството на Сърбия подкрепя борбата против ИД и е готово със скромните средства, с които разполага, да помогне за тази борба.
От писмото разбрахме, че Сърбия на практика се е присъединила към международната коалиция против ИД, пише изданието.
В сряда Гърция и Холандия обявиха, че ще участват с военни средства в борбата срещу ИД. Холандия предоставя шест изтребителя „Ф-16“ в подкрепа на водените от САЩ удари срещу джихадистката групировка в Ирак и ще обучава и съветва иракските и кюрдските въоръжени сили в продължение на година. Гърция смята да участва в коалицията на политическо равнище, чрез хуманитарна помощ, както и на военно равнище, чрез оръжейни доставки за бойците в иракски Кюрдистан.
Очаква се и Федералният парламент на Белгия да гласува решение, с което в Ирак да бъдат изпратени военни сили като част от международната „коалиция на желаещите“ срещу ИД.

$40 млн. за опозицията

САЩ ще отделят още 40 милиона долара в помощ на сирийската опозиция.   Информацията беше огласена от американския  държавен секретар Джон Кери при срещата му с представители на опозиционната Национална сирийска опозиция. „Радвам се да обявя, че ще бъдат предоставени  допълнително 40 милиона долара като незабавна помощ за опозицията.“ – заяви Кери на пресконференция в ООН.
По думите му, над 15 милиона са предназначени за транспорт и комуникация, храни и други нужди на въоръжената опозиция.  Над 25 милиона ще бъдат насочени към гражданската опозиция, която „работи върху създаването на държавни институции“.
Лидерът на сирийската опозиция Хади ал Бахра очаква борбата срещу ИД да отнеме продължителен период от време. „Това е дългосрочна кампания, насочена към избавление на Сирия и други страни от „Ислямска държава“, но ние се надяваме тя да продължи колко може по-малко“, заяви Бахра на пресконференцията.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани