Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Близнашки призова за национален консенсус за науката и образованието

[post-views]

Науката и образованието са въпроси, по които трябва да се постигне национален консенсус. Това заяви министър-председателят Георги Близнашки в Българската академия на науките. Премиерът откри дискусия, посветена на дневния ред в българското образование. Той подчерта, че Служебният кабинет продължава работа по актуализираната програма в сферата на науката и образованието.
На следващия парламент ще бъдат представени и стратегиите за повишаване на грамотността и за развитие на професионалното обучение.
До 2020 година страната ни очаква 1 милиард и 370 милиона лева от европейско и национално финансиране за наука и образование. Като най-голямо предизвикателство за цялата система, премиерът посочи необходимостта ученето да се обвърже с нуждите на трудовия пазар.
„В момента над 60 процента от българските студенти учат право, икономика и публична администрация, а има нужда от специалисти по информационни технологии, физици, химици, медици”, отбеляза премиерът.
Стратегията за висшето образование пък акцентира на амбицията до 2020 година процентът на висшистите да се увеличи до 36 %. Крайно време е за въвеждането и на дуалната система на обучение, беше категоричен Близнашки.
Зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева допълни, че ученикът трябва да бъде в центъра на образователната система.
В дискусията участие взеха директорът на БАН професор Николай Милошев и зам.-кметът на София Тодор Чобанов, които изразиха мнението, че е крайно необходимо да се постигне консенсус за законодателните и финансовите мерки, с чиято помощ през следващите години образованието трябва да бележи ръст по отношение на качеството, защото науката е една от най-важните предпоставки за икономически прогрес.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани