Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Правителството ще предложи разсрочване договорите с двете американски централи

[post-views]

Служебното правителство ще предложи на следващия кабинет да бъдат разсрочени договорите с двете американски централи – ТЕЦ-Марица Изток 1 и 3, заяви министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов. Това е една от мерките за справяне с дефицита в системата на енергетиката.
Двата ТЕЦ-а са сключили с държавата 15-годишни договори (от 2011 до 2026 г.) за изкупуване на цялата произведена от тях електроенергия, обясни Щонов.
Подобни централи имат живот от 50 години, за разлика от слънчевите паркове, чийто живот е 25 години, защото мощността на панелите им намалява.
Поради тази причина договорите с тях могат да се разсрочат във времето, за да може финансовата тежест да намалее.
„Започнали сме разговори с двете централи, но трябва да сме реалисти – едва ли един инвеститор, който има 15-годишен договор за изкупуване на електроенергия, ще промени този договор в срока на действие на служебното правителство”, коментира енергийният министър.
От изявлението на Щонов стана отново ясно, че енергетиката е в изключително тежко състояние. До края на 30 юни натрупаният дефицит в НЕК е 2 милиарда и 900 милиона лева – от тях милиард и половина се дължат на стари проекти като „Белене“ и „Цанков камък“.
А ако дефицитът от 900 млн. лева не се покрие след 1 година, задълженията ще бъдат с 1 милиард лева повече и напрежението в сектора ще започне да се натрупва.
Загубите са натрупани и от високата преференциална цена, на която производителите на електроенергия я продават на регулирания пазар.
За пример министърът даде цената, по която НЕК изкупува произведената електроенергия: 166 лв. на мегаватчас, а продава на крайните снабдители за 114 лв.
Служебното правителство предлага още заводските централи и топлофикационните дружества, които произвеждат ток, да бъдат накарани да го използват за собствени нужди и едва остатъка да продават по-високи цени. В момента заводските централи продават произведената от тях електроенергия на високи цени, а в същото време си купуват електроенергия от свободния пазар.
По думите на Щонов, ако се предприемат тези мерки, дефицитът ще бъде изчистен в следващите 3-5 години.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани