Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Преживяно в небето” е заглавието на книгата на прославения български военен парашутист – инструктор полковник о. р. Любомир Пръвчев, представена в зала „Тържествена” на Централния военен клуб. Премиерата на книгата ознаменува и 80-годишния юбилей на полковник Пръвчев, който събра генерали и офицери от Българската армия, колеги и много приятели. Честването на юбилея и представянето на книгата организираха Командването на българските Военновъздушни сили, Българската авиационна асоциация (БАА) и издателите на книгата от „Еъргруп 2000”. Авторът-юбиляр получи поздравления и подаръци от министъра на отбраната Велизар Шаламанов, от началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов, от командира на ВВС генерал-майор Румен Радев, от председателя на БАА полковник о. р. Ангел Георгиев, от приятели и колеги. В края на вечерта бяха прожектирани два уникални документални филма, предоставени от и. д. директор на Информационния център на МО Тома Иванов. Лентите разказват за парашутни скокове от голяма височина и катапултиране от изтребител мишена. Полковник Пръвчев благодари сърдечно на всички, които са помогнали за книгата и неговия юбилей. Нейното мото е „Катапултирай, за да живееш, живей, за да летиш” от Здравко Величков.

Полковник Любомир Пръвчев е ученик на прославените български парашутисти и началници на парашутно-десантната служба във ВВС полковник Стефан Калъпчиев и полковник Иван Крумов. Техен ученик е и капитан инж. Чавдар Джуров. Тримата загиват при изпълнение на служебния дълг и в тяхна чест, по повод 10-годишнината от гибелта на полк. Калъпчиев, е учредена купата по парашутизъм „Калъпчиев – Крумов – Джуров”.
През 1964 г. Пръвчев става професионален парашутист по инициатива на полковник Калъпчиев. В професионалната му книжка са записани

1018 скока с 21 типа парашутни системи

от 13 типа летателни апарати. Той има пет републикански рекорда по парашутизъм зад гърба си и е майстор на спорта. Полковник Пръвчев е обучил стотици млади летци да скачат с парашут и е бил дългогодишен началник на Парашутно-десантната служба на ВВС.
kniga_parashut В основната си част книгата е съставена от спомените на летци, на които в аварийна ситуация се е налагало да катапултират. Тя разказва и за скоковете от рекордно високи и рекордно ниски височини от над 16000 до 60 метра. Разказва и за катапултирането на летци от изтребители мишени, които са били реално обстрелвани от други изтребители по време на учение.
На представянето присъстваха голяма част от героите на книгата. Генерал-майор о. з. Иван Дочев, скачал с парашут от изтребител МиГ-23, каза, че едно от достойнствата на книгата е, че тя за първи път разказва така пълно за Парашутно-десантната служба във ВВС. По негово предложение беше отдадена почит на загиналите или починали хора от службата.
Командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев разказа за курсантските си години в Долна Митрополия, когато негов инструктор по парашутизъм е бил полковник Пръвчев. И до днес генерал-майор Радев помни ясно деня, в който инструкторът повежда към самолета бъдещите летци за

първия им парашутен скок

И досега той помни неговото обаяние и доверие, което внушава.
Командирът на ВВС подчерта, че във Военновъздушните сили има много хора, които имат принос в тяхното историческо развитие, но са пословично скромни. Според него такъв човек е и полковник Пръвчев. Да бъдеш парашутист е изключително състояние на физиката и на психиката и то парашутист, който години се занимава с това, с което се е занимавал полковник Пръвчев. Летците за разлика от парашутистите в критична ситуация имат доста опции. Летецът има пред себе си различни копчета, които може да натисне и да му помогнат, има лост, който може да бъде издърпан, в крайна сметка може да се обади на земята и да пита.

Парашутистът има само една ръчка

и няма на кого да се обади. В тази тежка професия, подчерта генерал-майор Радев, човек се научава да разчита единствено на себе си. Освен това той трябва да може и да бъде новатор.
Затова командирът на ВВС благодари на цялото поколение новатори парашутисти и летци, в лицето на полковник Пръвчев, които в едно неспокойно време, когато ВВС са усвоявали бурно нови технологии, скорости, височини и предизвикателства, поемат огромния риск върху себе си, за да проучат неизвестното, за да гарантират сигурността и спокойствието на тогавашните и следващите поколения летци.
Трябва да си готов на огромен риск, за да направиш това, подчерта той и добави, че се изисква и организаторски талант. Изисква се и себераздаване. Полковник Пръвчев притежава тези качества и това е известно на всички, които го познават. Освен това той е колективен играч. Защото в авиацията без усилията на колектива няма успех. Примерът на полковник Пръвчев и до днес обединява летците и парашутистите във ВВС, обединява ги и огромният опит, който той продължава да предава на новите поколения летци.

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани