Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Дълг, лоялност, всеотдайност”

[post-views]

61-ва Стрямска механизирана бригада чества 22-годишнината от своето създаване. На тържеството по този случай оркестърът на формированието изпълни шоу-спектакъла „Стрямци-61”. Поднесен бе венец пред паметника на загиналите във войните. Открит бе военен музей. Изложени бяха 61 картини на художника Атанас Москов и 22 фотоса, посветени на празника. Редник Кольо Колев  рецитира стихотворението на Елена Славкова за 22-годишнината на бригадата. Прочетени бяха поздравителни адреси. Извършен бе тържествен водосвет. Слово произнесе командирът на 61-ва бригада бригаден генерал Димитър Шивиков. Той бе любезен да отговори на въпросите на представител на в. „Българска армия”.

Бригаден генерал Димитър Шивиков
Бригаден генерал Димитър Шивиков

– Господин бригаден генерал, бихте ли щрихирали  основните събития през годината за 61-ва бригада?

– Аз искам да фокусирам не само календарната 2014 година, а периодът, който обхваща празникът ни от миналата година – 2 октомври,  досега. И така да затворим целия този цикъл. Веднага след миналогодишния празник 2-ри батальон от бригадата беше сертифициран на учебен полигон „Ново село” и получи оценка „боеготов”. Това е третата ни батальонна бойна група, сформирана на базата на 2-ри батальон. По-късно премина полевият лагер на разузнавателния ни батальон с разузнавачите от останалите формирования. Новата 2014 г. започна с планирането и провеждането на поредица от конференции за следващите сертификации. В разгара на лятото щабът на бригадата започна целенасочена подготовка за неговата сертификация. Планирахме и учението на батальона за защита на силите. Наред с това, наши модулни формирования приготвяха котлова храна за бежанския лагер в Харманли. Активно участва модулът при наводненията в Мизия, където също бе приготвяна топла храна за изпадналите в беда наши сънародници. Дадохме своите усилия и за осъществяване на операцията на Сухопътните войски „Съвместни усилия” по изграждането на защитното съоръжение на българо-турската граница. Това всичко е вече част от историята. С тези примери е видно, че 61-ва бригада допринася за повече сигурност и повече спокойствие, както на територията на страната, така и далеко извън нашата Родина. Ние знаем нашето място в Сухопътните войски и в Българската армия, и по моята скромна оценка градим имиджа и авторитета им в положителна посока.

– Какво предстои на бригадата до края на годината?

– В началото на октомври е планирано полевото обучение на разузнавачите. Предстои непосредствената подготовка на взвода, който в края на годината ще започне участието си по новата визия за допринасяне на сигурността и  реда в Афганистан.

– Като командир на кои качества на хората държите?

– Само три думи ще спомена, които са и нашето мото, нашето верую на всички военнослужещи и цивилни служители – на бригадния знак е изписано „Дълг, лоялност, всеотдайност”. Аз държа на чувството за дълг на всеки един от нас към професията, защото всеки се е отдал с любов към нея и трябва отговорно да изпълнява своите задължения. Лоялност – защото ние трябва да бъдем лоялни към себе си, към Родината, към нашите съюзници от НАТО и всеотдайни към изпълнението на задачите си. Така че аз държа на тези думи – дълг, лоялност, всеотдайност.

– Ставаше въпрос за самочувствието на военнослужещите, когато станахте командир на бригадата. Повиши ли се то през този период?

– Категорично мога да потвърдя това, макар че малко нескромно звучи. Но откакто съм командир на 61-ва бригада вече близо две години, аз виждам, че наистина самочувствието на всички наши военнослужещи и цивилни служители се повиши. Но по-важната оценка е от представителите на местната власт в лицето на кметовете, на хората от Карлово, Сопот, Плевен, Казанлък, Павел баня…И аз наблюдавам как военнослужещите се движат не само вътре в казармите, но и извън нея. Те са с гордо вдигнати глави. А това самочувствие идва от атмосферата в колективите, от начина на подготовката. Смятам, че предоставих, не че и преди е нямало тази възможност, на офицерите и сержантите, които са моторите на подготовката, да проявяват повече творчество, по-голяма самостоятелност. И по този начин да предизвикват военнослужещите да отдават всичко от себе си по време на обучението си. А човек, който знае, може и  постига целите си, има и самочувствие. Така че – да, от две години ние непрекъснато работим в това направление – да издигаме авторитета и самочувствието на всеки един от нас.

– Оркестърът e с нови униформи, открихте параклис, а сега и музей,  обогатихте спортната база. Как всичко това влияе на военнослужещите и цивилните служители?

– Естествено, всяко едно нещо, дори и елементарно на пръв поглед, внася своя огромен заряд в позитивен аспект. И това създава настроение в хората. Те виждат отлична база за спортуване. И не само военнослужещите, но и членовете на техните семейства, имат достъп до спортните съоръжения. Защото те се построиха, благодарение на членския ни внос, на доброволни средства. Работим и по инфраструктурата. За съжаление, тя изисква огромен финансов ресурс, а армията не може да отпусне такива средства. Опитваме се с общи усилия да допринасяме за благосъстоянието на инфраструктурата, кабинетите и така по-добре да си изпълняваме своите задължения.

Оценка „боеготов” за щаба
В 61-ва Стрямска механизирана бригада приключи проверката за оценка на бойните способности на щаба на формированието. Тя бе по програмата на НАТО и националния план за сертифициране. Комисията бе от оценители от Министерството на отбраната с председател комодор Кирил Михайлов – директор на дирекция „Операции и подготовка”, и контролна група от Сухопътното командване на НАТО в Измир (Турция), ръководена от испанския полковник Хосе Рекехо. Такава оценка се извършва на всеки три години. Първата бе през 2011 г. и приключи с оценка „боеготов”.
Това, което комисията видя и констатира е много обнадеждаващо. Ще докладваме едни отлични резултати по отделните области. Организацията, която командирът на бригадата бригаден генерал Димитър Шивиков е създал, способства за постигането на тези резултати и да бъде сертифициран щабът на бригадата. Всичко премина така, както се очакваше и сертификацията е отново с оценка „боеготов”, обяви комодор Кирил Михайлов.

– Музеят нова придобивка ли е?

– Не мога да твърдя, че това е нова придобивка, поради факта, че преди години, докато е била тук в района танковата бригада, тя е имала музей на войсковата част. Но поради обективни причини и субективен фактор, нямахме музей на воинската чест и слава. По моя инициатива, по време на нашия празник възстановяваме съществуващия преди 27 години музей в Карлово. Успяхме да съберем някои експонати. Моите очаквания и надежди са, че в годините напред, и действащите военнослужещи, и колегите от резерва и запаса, и ветераните ще допринасят за обогатяване на колекцията. А това ражда чувство на съпричастност, чувство на гордост, че сме българи, че сме военнослужещи.

voenni_gora – Вече две години става откакто сте командир. През това време кои от вашите цели постигнахте?

– Целите ми са бригадата да се утвърди като едно от основните формирования от състава на  Сухопътните войски,  а оттам и в Българската армия, и то по всички направления – в бойната подготовка, в националните и международните учения и тренировки, в мисиите извън границата ни. Моите желания, моите стремления винаги са били да се представим на ниво, да постигаме целите си. Смятам, че това, което съм си поставил за задачи като командир, е изпълнено. Надявам се такава да е и оценката  на командира на Сухопътните войски и на началника на отбраната. Говоря за цялата дейност на бригадата – не за себе си. А оттам идва и самочувствието, когато ние постигаме целите си всички съвместно. Мога да кажа, че целият личен състав на бригадата работи като един добре създаден, изграден и сплотен колектив. Това е видно във всички направления. Ние вървим от победа към победа.
Така е и в спорта. В Българската армия се провеждат два вида състезания – по линия на общоармейските шампионати и по линия на спортните клубове. И в двете направления ние сме шампиони или подгласници. За мен, първото място е целта, където трябва да бъде 61-ва бригада, всичко останало го считам за загуба. А благодарение на нашите момчета и момичета военнослужещи ние постигаме тези резултати, за което им благодаря.

Полковник Маргарит Михайлов – началник-щаб на 61-ва бригада:
Събитията през годината
Ще спомена само някои от по-важните събития за бригадата през годината. Военнослужещи взеха участие в международното учение „Saber guardian 2014”. През февруари се извърши сертифициране на националния поддържащ елемент и охранителна рота за участие в мисията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа” от състава на 4-и механизиран батальон в Плевен. През юни беше сертифицирана 17-а рота за охрана на вътрешната зона на летище Кандахар в мисията на ISAF в Афганистан от състава на 2-ри механизиран батальон в Казанлък. Успешно бе и сертифицирането на 4-ата батальонна бойна група, сформирана на базата на 3-и механизиран батальон в Карлово, отново през юни.
През юли беше проведена проверка и оценка на бойните способности на батальона за логистично осигуряване, който получи оценка „боеготов”. През септември премина командно-щабното учение за сертифициране по CREVAL на батальона за защита на силите в Казанлък, на което военнослужещите отново се представиха достойно. Преди броени дни завърши с успех и второто потвърждаване на бойните способности на щаба на 61-ва бригада.

– Има ли притеснения в бригадата от нови трансформации?

– Не усещам такива притеснения. Всеки един от нас е убеден, че бригадата ще я има. Бригадата ще съществува, независимо какви трансформации ще бъдат предприети. Притесненията се свеждат дали евентуално няма да се намалят възнагражденията, а надеждите са да има поне едно малко увеличение. Проблемните въпроси са познати – с квартирите, с пътните разходи и т.н.

– Какво ще пожелаете на военнослужещите и цивилните служители по случай празника?

– Пожеланията ми са, на първо място те да са здрави, защото здравият човек – физически и психически,  постига всичко.  Оттам – те да бъдат все така всеотдайни, съпричастни към голямото семейство, наречено 61-ва Стрямска механизирана бригада. Да си поставяме изпълними цели и да покоряваме връх сред връх във всички направления.

Цончо Драгански

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани