Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военните се опълчват на промените в пенсионирането

[post-views]

Изпълнението на препоръката на Съвета на ЕС за постепенно ограничаване на възможностите за ранно пенсиониране следва да бъде предшествано от сериозен анализ на очакваните комплексни последици. Такова е становището на Министерството на отбраната, подписано от военния министър Велизар Шаламанов. Позицията е изпратена  до служебния премиер, до двамата вицепремиери – министри на труда и на правосъдието, до министрите на финансите и на вътрешните работи и до секретарите на президента по отбрана и сигурност, и по социалната политика. Взимането на прибързани решения в тази сфера би оказало силно негативно влияние върху сектора за сигурност, категоричен е Шаламанов.
Реакцията бе предизвикана от решението на МС да одобри доклад по препоръката на Съвета на ЕС. По принцип МО подкрепя позицията в евродокумента, но експертите не са съгласни Дългосрочна стратегия за пенсионната система да се прави без съображенията на военното ведомство. „Въоръжените сили на Република България гарантират суверенитета и независимостта на страната и защитават нейната териториална цялост. Военната служба е държавна служба с особено предназначение за подготовка и осъществяване на въоръжена защита на страната, като на военнослужещите се възлагат задачи в условия на непосредствена опасност за здравето и живота им“, пише в документа.
От 2000 г. насам численият състав на военнослужещите от въоръжените сили е намалял от 110 000 на 29 000, което е безусловно доказателство, че това е най-реформираната система в страната, припомня Шаламанов. Прибързаното утежняване на условията за придобиване право на пенсия ще доведе до увеличаване на военнослужещите, които ще се възползват от правото си на пенсиониране по досегашните условия и ред. Това ще наруши боеспособността и боеготовността на Въоръжените сили и изпълнението на поетите ангажименти на страната като член на НАТО, се изтъква в становището.  „За да бъде постигнато състоянието на оперативна съвместимост с НАТО, на Българската армия й бяха необходими 10 години членство в Алианса и 10 години преди това членство в програмата „Партньорство за мир“. Утежняването на условията  за пенсиониране без преходен период ще доведе до напускане на средния ръководен кадър, който е съсредоточен основно в щабовете.
Ще бъде срината системата за командване и управление за дълъг период от време. Това ще ни изправи пред проблеми, както за изпълнение на задачи, възложени от Конституцията на Република България, така и на ангажиментите ни към НАТО. При такъв сценарий ще са необходими 7-8 години за възстановяване на системата за командване и управление (като опит и компетентност).“
Анализът на нагласите на военнослужещите за напускане на системата за периода 2000-2013 г. показвал, че военнослужещите, придобили право на пенсия, масово са се възползвали от правото си тогава, когато публично са заявявани намерения за утежняване на условията за тяхното пенсиониране, припомня още документът, в който се посочват подробно и последиците за пенсионната система на страната.
Шаламанов посочва и факта, че в редица страни членки на НАТО: САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Турция, Полша, Румъния, Гърция, Албания, Латвия, Хърватия), както и в Русия, Австрия, Сърбия, БЮР Македония, Босна и Херцеговина не е налице кумулативно изискване за навършена възраст и прослужени години при придобиване право на пенсия от военнослужещите в пенсионните системи на разгледаните държави.
В становището се настоява промяната на реда и условията за ранно пенсиониране на военнослужещите да стане след задълбочен анализ. За целта в МО до 17 октомври 2014 г. ще бъде сформиран Експертен съвет. Той ще предложи ясен модел за пенсиониране на военнослужещите, който да се реализира във времето постепенно. Военният министър настоява да бъде направен и сравнителен анализ със съответните разчети при различните варианти за пенсиониране на военнослужещите, който да покаже доколко ефективна и ефикасна е предлаганата мярка от финансова гледна точка върху пенсионно-осигурителната система като цяло и категорично отхвърля предложената в решението на МС мярка.

За коментар на предлаганите промени в системата за пенсиониране на военнослужещите потърсихме становището на висшия команден състав на Въоръжените сили, което може да прочетет тук.

Най-ново

Единична публикация

Избрани