Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Жеков: Винаги изтръпвам на “Армията”

[post-views]

Легендарният нападател Петър Жеков отпразнува подобаващо своята 70-ата годишнина. Голмайсторът, който преди десетилетия покоряваше със своите попадения европейската футболна сцена, остана изключително доволен от уважението, което получи по време на контролата между ЦСКА и „Раднички“ (Ниш). След този мач Жеков отговори на журналистически въпроси:

Петър Жеков през 1969 г.
Петър Жеков през 1969 г.

– Честито, как се чувствате на 70?
– Благодаря. Чувствам се добре. Но емоциите са големи. Изживях нещо невероятно. Ще ви призная, че винаги изтръпвам на „Армията“. А аз не бях влизал много отдавна на този стадион. Публиката беше невероятна, но истински се развълнувах, когато дадох първия съдийски сигнал. Това ме върна към хубавите години, през които бях на терена. Трогнат съм от тържеството, което ми организира ръководството на клуба.

– Въпреки че не играете отдавна, публиката Ви прие повече от радушно. Как се почувствахте, след като стъпихте на пистата?
– О, публиката беше фантастична. ЦСКА винаги е бил велик клуб именно заради тази страхотна публика. Напълно подкрепям решението на БФС да прекрати практиката да има наказание и да се играе пред празни трибуни. Какъв ще е този мач без публика? Това няма да е мач, това ще е просто една тренировка. А нали футболът е за хората? Пак казвам – днес се почувствах невероятно.

– В контролата с „Раднички“ на терена Стойчо Младенов пусна някои от младите нападатели на ЦСКА. Вие виждате ли в тяхно лице свои наследник?
– Не мога да кажа, че има мой наследник. Те са твърде млади, а за да се изгради един качествен голмайстор, трябва време и са нужни много мачове. Дано все пак някой да успее. ЦСКА има нужда от своите таланти. ЦСКА винаги е постигал успехи със свои кадри. Искам да подчертая, че не е нужен само талант. За да успее един млад играч, трябва да е отдаден изцяло на футбола.

– Какво искате да кажете на младите фенове, които бяха по трибуните?
– Беше трогателно. Пожелавам им да се запалят по играта и ако може, нека да станат големи футболисти като мен.

– Вие с какво искате да ви запомнят хората?
– С какво? Определено с това, което показах на терена като футболист, с головете. Разбира се, има много неща, които съм сторил и като треньор, и футболен деятел. Все пак, обаче, Жеков си остава един голмайстор.

– Накрая – кой е футболният момент, останал незабравим за Вас?
– Не бих могъл да спомена едно нещо. Има много голове, но като че ли винаги ще остане в съзнанието ми онова попадение в прощалния мач на Лев Яшин, с което аз изравних резултата.

Най-ново

Единична публикация

Избрани