Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Курсант от Сливен взе приза „Железен мъж” на НВУ

[post-views]

Никола Балазов спечели състезанието „Железен мъж“, което се организира от Националния Военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново. 22-годишният курсант е родом от Сливен и участва за първи път в това съревнование. В състезанието взеха участие 6 отбора, съставени не само курсанти, но и от студенти.
Участниците премериха сили в традиционния силов многобой, който се провежда за осма поредна година и включва шест тежки физически изпитания. Състезанието започна с вдигането на чували с пясък – по 50, 60 и 70 килограма върху еднометрови варели. Последва бягане с обла 4-метрова греда и търкаляне на 100-килограмова гума за 20 секунди.
Бягане с два метални сандъка беше четвъртото изпитание. Макар на пръв поглед това да изглежда лесно, важна подробност е тежестта на металните „куфари“ – всеки по 40 килограма.
И така – натоварени с по общо близо тон, участниците трябваше да пробягат 15 метра.
Петата дисциплина се оказа най-атрактивна – теглене на джип на разстояние 50 метра. Автомобилът тежеше 2 665 килограма, заедно с шофьора в него.
Последното изпитание бе дърпане на въже, в което отборите премериха сила два по два.
Интересна подробност е, че в „Железен мъж“ участие взеха и курсантки. Първенците получиха грамоти, медали, а отборът победител купа.

Най-ново

Единична публикация

Избрани