Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

(Не)признатата Палестина

[post-views]

Няколко месеца след като тихомълком приключи поредният военен конфликт между Израел и Газа и на фона на все по-разрастващата се мощ на терористите от групировката „Ислямска държава”, която заплашва да потопи в кръв целия Близък изток, едно решение на британския парламент разбуни духовете и предизвика въпроси. В понеделник Камарата на общините – Долната камара на британския парламент, призна Палестина за държава. Това няма да промени официалната близкоизточна политика на британското правителство, но е важен символичен жест в подкрепа за каузата на палестинците, които искат да имат своя държава.
За необвързващата резолюция гласуваха по-малко от половината депутати – 274 депутати от Камарата на общините, която наброява 650 души, а 12 бяха против. Премиерът Дейвид Камерън, членовете на правителството, както и много депутати не гласуваха. Документът има препоръчителен характер за правителството, а не задължителен. От своя страна „Даунинг стрийт“10 смята признаването на Палестина за преждевременно.

Камарата на общините – долната камара на британския парламент, призна Палестина за държава
Камарата на общините – долната камара на британския парламент, призна Палестина за държава

Медии определиха гласуването като сигнал, че трябва да се търсят нови пътища за решаване на кризата в Близкия изток. Приетото решение гласи: „Камарата на общините е на мнение, че правителството би трябвало да признае държавата Палестина успоредно с държавата Израел, за да допринесе по този начин за постигане чрез преговори на решение въз основа на принципа за две държави“. Великобритания не определя Палестина като държава, но заявява, че може да го направи по всяко време, ако сметне, че това ще е от полза за мирния процес между палестинците и Израел.

Дебатите

През 2012 г. общото събрание на ООН гласува палестинците да получат статут на външни наблюдатели в световната организация. Близо 41 държави, сред които и Великобритания се въздържаха при вота. Настоящата британска политика е, че страната „си запазва правото да признае Палестинската държава двустранно в момент, който сама избере и когато това най-много помага за постигането на мир“.
На предложението даде ход депутатът на лейбъристие Греъм Морис. То беше коригирано от бившия външен министър Джак Стро.
По време на дебатите преди вота в Камарата на общините Морис заяви, че признаването на Палестина като държава ще бъде символично важна стъпка към мира. Той подчерта че отношенията между израелците и палестинците се намират в „задънена улица“. Морис каза още, че признаването на държавността на Палестина ще помогне да се деблокират мирните преговори, преди да е станало прекалено късно. В противен случай, заяви той, ще изчезне надеждата за решаване на конфликта чрез съществуването на две държави, единственото приложимо решение на проблема. Външният министър в сянка Иън Лукас обясни подкрепата на лейбъристите, като каза, че подобен ход „ще заздрави умерените гласове сред палестинците, които са избрали пътя на политиката а не този на насилието“. „Не става въпрос за алтернатива на преговорите. Това е мост към започването им“, добави той.
Консерваторът Никълъс Сомс, внук на Уинстън Чърчил, каза, че признаването на Палестина е правилно от морална гледна точка и е в интерес на Великобритания.
Министърът за Близкия изток Тобайъс Елуд пък заяви, че Обединеното кралство ще признае палестинската държавност тогава, когато това ще помогне да се установи мир. Той добави, че взимането на решение от правителството кога да признае Палестина е критично важно. „В края на краищата тази карта можеш да я изиграеш само веднъж“, подчерта Елуд. Той добави, че Израел наистина живее с трудни съседи и има правото да се защитава. Но, допълни той, последните експанзии на заселници на Западния бряг и в Източен Ерусалим карат дори приятелите на Израел, след които е и Великобритания, да приемат, че всичко това се прави в името на мира.
Друг бивш външен министър – консервативният депутат сър Малкълм Рифкинд, обяви желанието си също да види две отделни държави в региона, но добави: „Символизмът понякога има цел. Понякога има роля. Но трябва да заявя, че ние не признаваме държава, ако тя още не е изградила основните съставки на държавността, с които да изпълнява своите международни функции и затова с цялото ми уважение намирам този ход за преждевременен“.

Реакциите

Британският вот идва в момент, в който навсякъде в Европа текат процеси по официалното признаване на Палестина за държава, твърди Би Би Си. До този момент над 100 държави са признали Палестина. В началото на октомври новият шведски премиер Стефан Льовен заяви, че правителството му ще признае държавата Палестина. Изявлението му беше приветствано от палестинските ръководители и разкритикувано от Израел.
Израел разкритикува и вота в Лондон. Според близкоизточната държава гласуването в британския парламент вреди на мирните усилия. Признаването на Палестина е преждевременно и подкопава усилията за постигане на мирно съжителство на двете страни, твърди още официален Израел. „Преждевременно международно признаване изпраща проблемно послание до палестинските лидери, което може да доведе до избягване приемането на трудни решения, които двете страни трябва да вземат, и всъщност подкопава шансовете за постигане на реален мир“, отбелязва се в съобщение на израелското външно министерство. От палестинска страна пък обявиха, че били принудени да търсят мерки като по-голямото международно признание на страната им заради провала на мирните преговори с израелците.
Дни преди гласуването в британската столица над 300 израелски граждани се подписаха в писмо, в което призовава британския парламент да гласува в подкрепа на признаването на палестинската държава, съобщи Times of Israel. „Ние, израелците, които се притесняваме за и искаме добруването на държавата Израел, вярваме, че дълготрайното съществуване и сигурността на тази държава зависи от дълготрайното съществуване и сигурността на палестинската държава. Затова долуподписаните призоваваме членовете на британския парламент да гласуват в подкрепа на вота, който ще бъде обсъден в понеделник, 13 октомври, и с който депутатите са призовани да признаят съществуването на палестинската държава редом до израелската държава“, се казва в писмото.
Сред подписалите са израелски Нобелов лауреат, няколко личности с различни награди, академици, бившият министър на образованието Йоси Сарид и бившият министър на индустрията и търговията Ран Коен.
Междувременно миналата неделя в Кайро под егидата на Норвегия и Египет беше организирана донорска конференция за възстановяване на разрушенията в Ивицата Газа от последния конфликт с Израел през лятото. Държави и донорски организации обещаха на палестинците 5,4 млрд. долара.

Боряна Радева

Най-ново

Единична публикация

Избрани