Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Без пробив завърши срещата „Путин-Порошенко” в Милано

[post-views]

Без пробив завърши срещата между лидерите на ЕС, Русия и Украйна, която се проведе по време на Азиатско-европейския форум в Милано. Руският президент Владимир Путин определи разговорите около газовия спор между двете страни и кризата в Източна Украйна за позитивни.
Домакинът на форума италианският премиер Матео Ренци отбеляза, че независимо от конструктивния тон на разговорите, различията остават.
„Искам да подчертая, че наистина имаше желание да се намери решение и поради тази причина, можем да останем позитивни за по-нататъшното им развитие”, коментира той.
Лидeрите на ЕС се опасяват, че спорът между Русия и Украйна за цената на природния газ и финансовите задлъжнялост на Киев към Москва, могат да нарушат редовните доставки на синьо гориво за Европа, преди да дойде зимата.
Русия е най-големият доставчик на газ за Европа, но близо две трети от него минават през територията на Украйна.
Освен газовия спор, европейските лидери искат да получат уверението на Русия, че ще съдейства за нормализирането на обстановката в Източна Украйна. Западът е категоричен, че Русия активно подкрепя проруските бунтовници. Обвинения, които Москва категорично отрича.

Най-ново

Единична публикация

Избрани