Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Опасения за нови случаи на ебола в Испания

[post-views]

Испания остава под тревога заради опасния вирус Ебола, след като властите съобщиха, че имат подозрения за шест нови случая на заразени хора. Един от тях е свещеник, върнал се наскоро от Либерия.
Общо 18 души са поставени под карантина в столицата Мадрид и на Канарските острови. Критично остава състоянието на втората медицинската сестра, която се разболя от ебола на територията на САЩ, след като е полагала грижи пациент с вируса.
Тя беше преместена от Атланта в специализирана болница в Мериленд. В същото време президентът Барак Обама отказа да наложи забрана за пътуване от и за засегнатите от вируса страни в Западна Африка.
Аргументът на американските власти е, че ще се появи риск, хората да почнат да се крият. Те могат да прибягнат до т.нар., практика „накъсано пътуване”. С другите думи умишлено да накъсат маршрута си, за да скрият факта, че пътуват от най-засегнатите от болестта страни.
Обама вече нареди в Западната Африка да бъдат изпратени 4000 резервисти, които да оказват помощ на правителствата в засегнатите държави.
Великобритания също изпрати военни медици, които да устроят полеви болници. Кораб на Кралския флот, оборудван с модерен медицински пункт на борда, ще пристигне в Западната Африка до няколко дни.
Независимо от международните усилия, разпространението на вируса продължава да е извън контрол, твърдят експерти. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун поднови призивите си за отпускането на спешна финансова помощ, като подчерта, че от обещаните един милиард долара, организацията е получила едва една десета от тях.

Най-ново

Единична публикация

Избрани