Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Специалните сили отбелязват 70 години от първото си бойно кръщение

[post-views]

Денят на парашутиста бе почетен и в Пловдив. Генерал-майор Андрей Боцев бе един от специалните гости на празника, отбелязващ годишнината от битката при Стражин.
Тогава е бойното кръщене на Парашутната дружина. В боевете при Стражин парашутистите показват, че са готови да дадат живота си за родината – загиват 35-ма, а ранените са 65.
Наследник на славната дружина е 68 бригада „Специални сили” – Пловдив. Днес военнослужещите от бригадата с гордост носят сините си барети. В НАТО отдавна се смята, че мобилните отряди, съставени от бойци от Специалните сили, бързо действащи при специфични задачи, са бъдещето на всяка армия.
Поделението отбеляза годишнината с ден на отворените врати. Деца от пловдивски училища разгледаха въоръжението на бригадата.
Въпреки че празникът бе по-скромен от други години, без динамичен показ, повечето дошли в поделението се интересуваха от снайперите.
Но, за да си снайперист, се изискват специални качества, които назовава младши-сержант Еньо Пенев: търпение и съобразителност.
Почетният гост генерал-майор Андрей Боцев, коментира, че в щаба на Сухопътните войски се работи по няколко проекта за модернизация на въоръжението и техниката, с която разполагат специалните сили: 400 нови парашута и тежки снайпери „Хеклер и Кох”, които трябва да бъдат на разположение на бригадата до края на годината.
За догодина се планира да бъде закупено още специално оборудване като термовизионни камери и очила за нощно виждане, допълни генерал Боцев, но всичко зависи от това какъв ще бъде бюджетът на военното ведомство.
Като на всеки празник най-добрите в службата бяха отличени и наградени от името на министъра на отбраната и от командира на войската.

Най-ново

Единична публикация

Избрани