Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военен телевизионен канал & NATO channel

[post-views]

Настоящето издание на рубриката е посветено на любопитни страни от живота в Афганистан в навечерието новата тренировъчна мисия на НАТО „Решителна подкрепа”.
След изтеглянето на международните бойни контингенти в края на 2014 г., страната ще трябва да се бори за чуждестранни инвестиции, за да тушира негативния ефект върху икономиката си. Макар и сцена на борба с глобалния тероризъм, Афганистан е място, което може да привлича чуждестранни компании.
Много от възможностите за инвестиции в южноазиатския регион вече са изчерпани, същото се отнася за Европа и за страните от Персийския залив. Само природните ресурси на Афганистан са оценявани от американски икономисти на 3 трилиона долара, което е предпоставка за бъдещо икономическо развитие.
Но икономиката на страната има много да наваксва, за да не зависи от международна финансова помощ: трябват инвестиции в човешките ресурси, в образованието и ограничаване на корупцията.
В тази светлина афганистанските предприемачи са решили да инвестират и в традиционни отрасли като производството на кашмир.
В момента страната е третият по големина производител в света, като афганистанският кашмир съставлява около 1/7 от цялото глобално производство на суровината и то без местните производители да са разгърнали целия си потенциал.
От известно време работна група от департамента по отбрана на САЩ и Колорадският университет работят, съвместно с афганистански животновъди, за направят производството стабилно и конкурентноспособно.
Освен наложената принудителна икономическа изолация от света, режимът на талибаните забранява и всички видове изкуства в Афганистан.
Днес по улиците на Кабул плахо се появяват улични артисти. Тяхната цел е да пропагандират приятелските отношения и взаимното уважение сред младите афганистанци.
Макар че изкуството може да подобри настроението на всички младежи, в Афганистан има около 6 милиона деца, които работят на улицата и трудно успяват да съчетаят работата и ходенето на училище.
Една от инициативите на Френския институт в Кабул е посветена на тяхното ежедневие и се казва „Ангелите на Кабул”.
Нейна цел е да привлече внимание към ежедневието и проблемите на бедните хора, които също трябва да имат шанс за развитие в бъдещия свободен Афганистан.

Най-ново

Единична публикация

Избрани