Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шикорски с гаф за мнима подялба на Украйна

[post-views]
radoslav_shikorski
Радослав Шикорски

Председателят на полския Сейм (долната камара на парламента) Радослав Шикорски се отметна от думите си, че руският президент Владимир Путин е предложил Варшава и Москва да завземат Украйна и да си я поделят. Шикорски каза, че „паметта му го е подвела“ и че такава среща в Москва, на която уж бил обсъждан този вариант, не е имало.
За идеята за „подялбата“ не бил чул лично, а му разказвали, уточни Шикорски, който до скоро беше външен министър. В неделя американският сайт „Политико“ писа, че Шикорски е заявил пред журналист на сайта, че на среща в Москва през 2008 г. Владимир Путин предложил на полския премиер Доналд Туск двете страни да си поделят Украйна. След публикацията Шикорски първо каза, че интервюто не било авторизирано, а думите му не били изтълкувани правилно. После в интервю за полския вестник „Газета виборча“ заяви, че той лично  не е присъствал на въпросната среща между Туск и Путин, а за нея му разказвали. На пресконференция във Варшава председателят на Сейма отказа да отговори на въпросите на журналистите, като ги препрати към изявлението си за „Газета виборча“.
Премиерът Ева Копач го разкритикува за това и се извини на журналистите за поведението му. По-късно на специална пресконференция Шикорски се извини, каза, че „го е подвела паметта“, че след проверка се е оказало, че в Москва през 2008 г. не е имало такава среща между Туск и Путин. Бившият министър припомни, че Украйна винаги е била в центъра на външната му политика.
„Всички знаете колко енергия и страст посветих на украинските въпроси последните седем години. Източното партньорство, поредни визити, разговори с партньори, преговори за споразумение между президента Янукович и опозицията – с това живях седем години. Сега, когато виждам, че Крим е анексиран, а в Източна Украйна не е възстановена териториалната цялост, исках да изпратя ясен сигнал колко погрешна е политиката на Владимир Путин и колко опасна е за международната общност и за Полша“, цитира вестник „Газета виборча“ обясненията на Шикорски.
Човек понякога се увлича и в този случай стана точно това, каза той и изрази съжаление, че е поставил в неудобно положение премиера Ева Копач и Доналд Туск. Журналистите настояваха да научат от кого е чул слуха за разговора между Путин и Туск, но Шикорски заяви, че вече е решил да говори само за това, което е чул със собствените си уши и отказа да даде повече информация.
Политическите опоненти на Шикорски поискаха той да бъде освободен от поста председател на парламента заради безотговорното си поведение, предаде АП.

Най-ново

Единична публикация

Избрани