Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

От Украйна до Сирия, Близкия изток и Северна Африка съседните на нас територии продължават да са обхванати от несигурност и нестабилност. Многобройните имигранти, прииждащи на външните граници на Европа в търсене на по-добро бъдеще, ни припомнят нуждата от подходящ баланс между стремежа към солидарност и желанието за сигурни граници. А трансграничните заплахи за здравето като епидемията от ебола, например, изпълват гражданите с разбираеми страхове.
Не можем и няма да игнорираме тези задълбочаващи се проблеми. Не можем и няма да си затваряме очите. Ето защо настоявам, че сега е моментът Европа да действа. Ето защо заявявам категорично и ясно пред тази асамблея, че проблемите на Европа не могат да чакат.
Не мога да отмина интензивните дебати около уреждането на спорове между инвеститори и държавата в преговорите за Споразумение за трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции. Позволете ми отново ясно да заявя моята позиция, която изложих пред това събрание на 15 юли и която ще намерите в моите политически насоки: ръководената от мен Комисия няма да приеме ограничаване на юрисдикцията на съдилищата в държавите членки от специални режими за споровете между инвеститори и държавата. Върховенството на закона и принципът на равенство пред закона следва да се прилагат и в това отношение.
Мандатът за водене на преговори предвижда редица условия, на които подобен режим трябва да отговаря, както и оценка на компетентността на националните съдилища по отношение на него. Така че няма нищо категорично зададено: мандатът е отворен и служи като ориентир.
Мислех, че ангажиментът ми по въпроса е съвсем ясен, но се радвам да го изясня и повторя днес пред вас, както мнозина ме помолиха: в споразумението, което ръководената от мен Комисия ще представи накрая на Парламента за одобрение, няма да има нищо, което ограничава достъпа на страните до националните съдилища или което позволява на непублични съдилища да бъдат последна инстанция в спорове между инвеститори и държавата.
Уверен съм, че – с ваша подкрепа – ще можем да договорим едно амбициозно търговско споразумение със САЩ, съобразено с тези цели и при пълно зачитане на европейските интереси и върховенството на закона.
Нека ясно да заявя, че ръководената от мен Комисия, подобно на всяка Комисия преди нея, ще третира държавите членки еднакво. Когато е необходимо да проявим твърдост, ще действаме твърдо. Време е да постигнем истинско „голямо споразумение“, широка коалиция от държави и основни политически партии, които да работят заедно в три основни насоки: структурни реформи, инвестиции и бюджетна устойчивост.
Отговорът на настоящите икономически предизвикателства не може да дойде отгоре. Не вярвам в чудеса – не съществува магическо заклинание или бутон за растеж, който да бъде натиснат в Брюксел. Структурните реформи, бюджетната устойчивост и инвестициите на национално равнище и на равнището на ЕС трябва да вървят ръка за ръка.
Размерът на инвестициите в ЕС намаля с почти 500 милиарда евро, или с 20 процента под последния си максимум през 2007 г. Изправени сме пред недостиг на инвестиции. Трябва да работим, за да се запълни тази празнина.
Европа може да помогне за постигането на тази цел. Както знаете, възнамерявам да предложа амбициозен пакет за инвестиции от 300 милиарда евро за работни места, растеж и конкурентоспособност.
Всеки ден Европа изостава защото не се възползва от големия потенциал на нашия огромен единен цифров пазар. Не се създават желаните работни места. Идеите – двигателят на европейската икономика! – не се реализират в необходимата степен. Трябва да променим това към по-добро.
В утрешния все по-конкурентен свят успехите на Европа ще бъдат възможни единствено ако направим така, че Енергийният съюз да функционира.
С оглед на обсъжданията, които ще се проведат през следващите дни по този въпрос, ще се застъпя пред държавите членки за постигането на споразумение в Европейския съвет, така че да можем да се отправим към Париж с ясен мандат. За да се осъществи напредък, трябва всички да работим в една посока.
Гражданите губят вяра, леви и десни екстремисти набират сили, наши конкуренти мислят, че могат да не се съобразяват с нас. Време е да вдъхнем нов живот на европейския проект.
Очакват ни огромни предизвикателства. От нас зависи какъв ще бъде техният облик. Ако искаме да играем роля в бъдещето, трябва да започнем да я играем отсега. Трябва да гарантираме, че всичко, което правим, носи почерка на европейския социален модел. Защото Европа е щитът, който пази всички нас, които можем да наречем този невероятен континент свой дом.

*Реч на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер пред  Европейския парламент преди гласуването за колегиума на комисарите, със съкращения

Най-ново

Единична публикация

Избрани