Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Швеция – една сбъдната приказка

[post-views]

Да попътуваш из скандинавските страни, си е предизвестен празник. Но нищо не може да сравни очакваното с видяното. Трудно си представяш, че някога тези земи са били сред най-бедните в Европа. А днес окъпаният в светлина и при 30 градуса на термометъра летен Стокхолм ни посреща с високия си стандарт на столица на една от най-мечтаните (и за емигранти) държави на континента. „Построили са си комунизма“, мислят за тях някои по нашите географски ширини. Защото Швеция заедно с Дания и Финландия се смятат за най-социалните общества в света.

Всеки ден в 12.00 ч.-смяна на караула в пред кралския дворец
Всеки ден в 12.00 ч.-смяна на караула в пред кралския дворец

Между двете исторически картини и времена преминават грабителските походи на шведската войска, но и откриването преди векове на най-големите в Европа залежи на желязо. Там някъде започнал и просперитетът на държавата. Крал Густав Първи е този, който през 1523 г. отделя Швеция от датската корона. А с Вестфалския мирен договор през 1648 г. след 30-годишна война Швеция обявява пълна независимост и се превръща в голяма европейска сила. След тази война Швеция никога не е попадала във военен конфликт. И досега тя е управлявана от крале на династията Ваза.
Но това е история, която екскурзоводите задължително ни разказват. У нас свързваме Швеция с нобеловите награди, раздавани в Стокхолм и Осло от 1901 г., с марките „Икеа“, „Ериксон“, „Електролукс“, с автомобилите „Волво“ и „Сааб“.
А истинската приказка на Швеция се разказва преди всичко през

високия стандарт, спокойствието и уредеността на живота

на шведите. Усещаме го при срещите ни с тях по слънчевите улици на Стокхолм-сърдечни, търпеливи и отзивчиви са към въпросите на някой заблудил се турист. Представите ни за сдържаността на скандинавците е преувеличена и невярна…
Шведите използват всяка свободна минута за джогинг. Поради високите данъци, свързани с колите и дори със стажа на шофьора (с колкото по-малък стаж-толкова по-висок данък), предпочитаното средство за придвижване дори и от членове на парламента, си остава велосипедът през всички топли, по техните стандарти, дни. Частните домове като правило се строят без гаражи, които са само обществени.
На велосипеди се качват цели семейства. Шведите уважават личното си време и от петък следобед до неделя вечер са сред природата. Всяка слънчева минута е оползотворена. А Швеция е страна на езерата и на зеленината, половината й площ е в гори.
Стокхолм е град, в който ти се иска да живееш. Първо по крайбрежието правят впечатление чистотата и белите яхти. Стандартът на живот не е демонстративен, но се усеща спокойствието на шведите, чието всекидневие наистина е уредено до „скучност“ от гледна точка на един европеец от Балканите.
Самата столица е „кацнала“ върху 13 острова на езерото Меларен, което маркира началото на архипелаг от 24 000 острова. На най-малкия от тях – Ридархолмен, се издигат всички правителствени сгради. Според легендата, Стокхолм е основан през 1252 г., на брега на Балтийско море, а става столица през 1634 г. Там се очертава и силуетът на най-красивата романско-готическа църква на рицарите от 13-и век – символ на града.

kushtichka_shveciq В центъра на Стокхолм се намира

етнографският музей на открито „Скансен“

В него са събрани автентични къщи от всички етнографски райони, в които на живо се показва битът на шведите през минали времена – богати и бедни. Има и вятърна мелница, зоологическа градина с характерните за района животни-елени, лосове, мечки, вълци и лисици. Там може да се чуе и музика, каквато е звучала между 16-и и 18-и в. в богатите шведски домове. Свири се на старинни инструменти, а музикантите са сякаш пренесени с машина на времето. Любопитно е, че обитателите на къщите, преместени от различните краища на страната, и сега живеят наистина в собствените си домове. Нещо като българския „Етър“, но не съвсем…
„Гамла Стан“ е най-старият квартал на града, той е и географският му център. Стръмни улички, дюкяни водят към кралския дворец със същото име, построен в стил барок в най-северната и висока част на квартала. Спомняш си, че в този град са родени много хора на науката и изкуството: инженер-химикът Алфред Нобел, писателят Аугуст Стриндберг, актрисите Грета Гарбо и Ингрид Бергман. Едно от най-известните имена на шведската култура, обаче, си остава кинорежисьорът Ингмар Бергман.
Един предпочита да разгледа двореца, друг – музея „Ваза“, наречен в чест на крал Густав Първи Ваза. В музея могат да се видят кораби от

флота на шведската армия

отпреди 17-и век. Възстановен е боен кораб от това време.
Швеция е страна на контрастите. Видяхме я през лятото, но полярната нощ през зимата продължава няколко месеца в северните провинции като Лапландия, а по това време денят в Стокхолм е 5 часа.

Цвета Георгиева

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани