Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

24-а авиобаза става все по-силна

[post-views]

24-а авиобаза посреща 53-годишнината от своето създаване с гордо вдигнати глави. Това е така, защото нашият труд непрекъснато дава резултати. Така започна словото си командирът на 24-а авиобаза бригаден генерал Златко Златев на тържеството на 27 октомври по повод празника на формированието. Той се спря на задачите в две от трите мисии на Българската армия.

Посрещане на бойното знаме на формированието.
Посрещане на бойното знаме на формированието.

По втората мисия – „Подкрепа на международния мир и сигурност“, военнослужещите от авиобазата участват всяка година с две ротации в Германия в Центъра за подготовка на Сухопътните войски на САЩ. По този начин се дава възможност за ротация на екипажите, за ротация на състава на наземния и обслужващ персонал. Така, изтъкна бригаден генерал Златев, увеличаваме нашите способности за участие в международни съвместни учения и сме един предвидим добре подготвен партньор на колегите от НАТО. Той не пропусна да спомене изключителното представяне на модула за авиомедицинска евакуация с личен състав от авиобазата и от ВМА в Пловдив и София, които само преди два месеца постигнаха най-високата оценка при ротацията в Германия – „Готов за бойна мисия в ядрена, химическа и биологическа среда“.
По другата мисия – „Принос към националната сигурност в мирно време“ задачите, които изпълняваме, се превърнаха в една рутинна подготовка и рутинна дейност. Докато миналите години спасихме хиляди декари от възникнали пожари, през тази година ние помогнахме на повече от 100 човека, попаднали в различни обстоятелства, в различни бедствия по време на мащабните наводнения, които заляха страната. Към това ще добавя и свършената специална задача с прибори за нощно виждане. По този начин увеличихме спектъра на изпълняваните задачи, заключи бригаден генерал Златев. Той обърна внимание, че на вертолет БеЛ-206 е започнал курс за подготовка на летци инструктори и курс за обучение на млади пилоти и курсанти от факултет „Авиационен“ в Долна Митрополия.
В словото си бригаден генерал Златев благодари на полковник Иванов – командир на Транспортната авиогрупа, която е изпълнила няколко задачи за трансплантация на органи, като по този начин е даден шанс на десетки хора да живеят. Искам да благодаря също на ветераните, на инструкторите, на доскорошните ни колеги, затова че те са създали основите на авиобазата, а ние имаме възможност да стъпим на тях, да ги развиваме и да ги усъвършенстваме.
Благодаря на целия личен състав, на всички вас, за вашия висок професионализъм, за вашата висока отговорност, инициативност и висок дух, които показвате, за да може авиобазата да се развива. Защото отново доказахме, че 24-а авиобаза, разположена на летищата Крумово и Враждебна, е изключително важно формирование и за ВВС, и за Българската армия, обобщи накрая бригаден генерал Златев.
Със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВВС и командира на 24-а авиобаза бяха наградени военнослжещи от авиобазата. Отличени бяха и призьорите в спортните състезания по повод празника на авиобазата. На тържеството бяха заместник-началникът на отбраната генерал-майор Константин Попов, командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев, началник-щабът на Съвместното командване на силите бригаден генерал Стефан Петров, командири на формирования, ветерани от авиацията, представители на военнопатриотични съюзи.

Историята

24-а авиобаза е наследник на 44-ти вертолетен авиационен полк, който поставя началото на бойната вертолетна авиация на България през 1961 г.
Вертолетите започват масово да навлизат във ВВС на Българската армия в края на 50-те години. Първите на въоръжение са Ми-4 и Ми-1 – незаменими в изпълнението на транспортни и свързочни задачи.
През февруари и март 1963 г. са получени още 25 вертолета Ми-4 и започва изпълнението на различни задачи, като стоварване на тактически въздушни десанти, кацане на високопланински площадки, поставяне на минни заграждения и подготовка в сложни условия. Реализират се първите парашутни скокове от вертолет и се осъществяват специални санитарни задачи. В общоармейските учения все по-често участват и ескадрилите на вертолетния авиополк. Съвместно със Сухопътните войски и ВМС вертолетите извършват стоварване на десанти и диверсионно-разузнавателни групи и евакуация на ранени.
През 1969 г. започва  усвояването на нов тип вертолет – Ми-8. През 1973 г. вертолетът Ми-1 е заменен от Ми-2 – лек вертолет с два турбодвигателя, който може да превозва до шест пътника. Той се използва за обучение, за въздушно-радиационно и инженерно разузнаване, коригиране на огъня на земната артилерия и като въздушен команден пункт.
През 1978 г. в полка са зачислени първите бойни вертолети Ми-24 – трето поколение с мощно въоръжение и огромни огневи възможности. Те са предназначени за непосредствена огнева поддръжка на сухопътни и военноморски сили, унищожаване на бавно подвижни въздушни и малогабаритни бронирани земни и морски цели. През 1983 г. вертолетите Ми-24 са пребазирани на летище Стара Загора и са включени в състава на новосформирания 13-ти вертолетен полк. От септември 2000 г. те отново са в състава на 24-та авиобаза.
Основен транспортен вертолет след 1985 г. става Ми-17, който е мощен, с големи възможности по товароподемност, скорост и височина, летящ във всякакви метеорологични условия. Той заменя вертолетите Ми-4 и Ми-2, като дава нов тласък за развитие на вертолетната авиация и осигурява изпълнението на бойни дежурства и специални задачи. Сред тях са стоварване на диверсионно-разузнавателни групи, миниране, въздушно визуално разузнаване, въздушно радиационно и химическо разузнаване, транспортиране на войски, бойна техника и екипировка, включително и на външен товар. С Ми-17 могат да се извършват аварийно-спасителни работи, авиомедицинска евакуация, спасително-издирвателни операции над суша и море, в интерес на армията и гражданските структури, гасене на пожари на територията на страната и извън нея, както и операции по ликвидиране на последствията от бедствия, аварии и катастрофи.
През 1994 г. 44-ти вертолетен авиационен полк и двата осигуряващи го батальона се обединяват в 24-та вертолетна авиобаза, като запазват личния състав и дислокацията си.
През лятото на 1999 г. шест летци и група от инженерно-техническия състав от авиобазата преминават успешно курс за приучване на вертолет Бел 206 в Форт Уърт, Тексас, САЩ. Това е първата американска авиационна техника, предоставена за нуждите на Българската армия.
През 2002 г. екипаж на Ми-17 за първи път прелита разстоянието България – Франция за един ден и участва в учението “Кооператив кий”, домакинствано от Република Франция.

Поднесени бяха венци и цветя на паметника на военнослужещите от авиобазата, загинали при изпълнение на служебния си дълг.
Поднесени бяха венци и цветя на паметника на военнослужещите от авиобазата, загинали при изпълнение на служебния си дълг.

За периода юни 2006 г. – май 2007 г. 24 летци и група от инженерно-техническия състав от авиобазата преминават успешно курс за приучване на вертолет COUGAR AS 532 AL в Маринян, Франция. На 26 август 2006 г. бе приет на въоръжение първият хеликоптер COUGAR AS 532 AL – среднотонажен двудвигателен вертолет с основно предназначение за тактически транспорт. Базата разполага с 12 такива, които съответстват напълно на стандартите на НАТО.
От 1 юли 2012 г. в състава на 24-а авиобаза влиза 16-а Транспортна авиобаза  „Враждебна”, която е трансформирана  в Транспортна авиационна група. Така 24-а авиационна база е дислоцирана на две летища – на Крумово и на Враждебна.

Признателност

…Празникът е чудесен повод да изразя своето уважение и признателност към всеотдайния ви труд и висок професионализъм. Ценя тези качества и съм убеден, че те силно допринасят както за изпълнение на пълния спектър от задачи – транспортни и бойани, така и за постигане на общите цели с нашите партньори и съюзници.
От създаването на първия вертолетен авиационен полк в България, досега, през всичките тези години летателният и техническият състав преминават през изпитанията на бойните дежурства, ученията и усвояването на авиационната техника. Участието в хуманитарни и спасителни операции и в ликвидирането на последствията от различни бедствия и аварии налага провеждането на висококачествен учебно-тренировъчен процес и поддържането на състоянието на авиационната техника. Всичко това е утвърждавало базата, като една от най-значимите структури в Българската армия…
Из поздравителния адрес на министъра на отбраната Велизар Шаламанов

На тържеството бяха (отляво надясно) командирът на 24-а авиобаза бригаден генерал Златко Златев, заместник-началникът на отбраната генерал-майор Константин Попов, командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев и началникът на щаба на Съвместното командване на силите бригаден генерал Стефан Петров – бивш командир на авиобазата.
На тържеството бяха (отляво надясно) командирът на 24-а авиобаза бригаден генерал Златко Златев, заместник-началникът на отбраната генерал-майор Константин Попов, командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев и началникът на щаба на Съвместното командване на силите бригаден генерал Стефан Петров – бивш командир на авиобазата.

Оценките

Генерал-майор Константин Попов – заместник-началник на отбраната:
24-а авиобаза, това сте вие. Без 24-а авиобаза Българската армия и българските ВВС няма да са същите. Няма да могат толкова много неща. Няма да могат да помагат на хора, да гасят пожари, да са денонощно готови за всяка една мисия и задача. И всъщност вие го правите това всеки ден.
За нас е чест, че вас ви има. Хора отдадени, хора можещи, хора с високо чувство за достойнство и за чест. Хора, които всеки ден с риск за живота си изпълняват изключително сложни задачи в изключително трудни условия. Благодаря ви за това, което сте.

Генерал-майор Румен Радев – командир на ВВС:
Чест е да бъдеш в авиобаза, която става все по-силна и все по-значима за сигурността на страната и за сигурността на обикновения българска гражданин. Удоволствие е да бъдеш сред хора, осъзнали ясно своята мисия, хора знаещи и можещи, хора даващи всичко от себе си в името на една благородна кауза – силни ВВС и силна България. Днес наистина е бележита дата в българската авиационна история. Много неща се смениха за тези 53 години. Смени се структурата на базата, сменяше се техниката, сменяха се задачите, смениха се хората, но едно нещо остана непреходно – и това е онзи силен авиационен български дух, който се пренасяше през годините във вас, който ви вдъхва енергия, увереност и ентусиазъм в изпълнението на всички тези важни задачи. Изказвам ви благодарност за всичко, което вършите.

Цончо Драгански

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани