Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Накърняват се права на определена категория български граждани

[post-views]

Позицията на ГЕРБ стана ясна още при приемането на възраст за пенсиониране на военните. Българската пенсионна система е единна – всички са в един осигурителен институт и от него всички си получават пенсиите. По тази причина е необходимо да има справедливост за всички групи, убеден е народният представител от ГЕРБ Владимир Тошев. Полковник от армията съм и се ползвам от привилегията за ранно пенсиониране, но от сегашната си позиция преценявам, че тя не е съвсем справедлива за останалите граждани. С една уговорка, казвал съм го много пъти от трибуната на Народното събрание, когато се променят правилата за всички служби, гарантиращи националната сигурност, трябва да има инерционен период – работещите в системата  трябва да знаят при какви условия ще се трудят години напред. Ако искаме да променяме нещо, а тази промяна е сериозна, особено за онези, които са в предпенсионна възраст, трябва да са наясно години напред, за да си направят житейските планове – и в лично, и от служебно естество.
Тошев е категоричен, че ако парламентът предприеме мерки, те трябва да действат инерционно, след 5 или след 10 години. Не са верни спекулациите, че в доста държави от ЕС има подобна на нашата система, продължи депутатът. Има обаче държави, в които няма възраст за пенсиониране на хората, работещи в службите, включително и в армията, но те са

със собствена осигурителна система

– отделно от останалата част от гражданите. И разпределяните средства са си лично техни, а не общи. При нас, за да има усещане за справедливост във всички групи на обществото, трябва да има биологична възраст за пенсиониране и на хората с униформа не само определен брой години, прекарани в служба. Владимир Тошев побърза да уточни, че в този състав на парламентарната група на ГЕРБ въпросът не е обсъждан. „Ще защитавам тезата, че на всяка цена трябва да има буферен период. За да могат хората, на които предстои пенсиониране да си подредят живота – или да продължават работа в системата, или да потърсят друг път на развитие. Изненадата от няколко месеца или година е стресираща. Не трябва да се забравя, че системата за национална сигурност е устойчива, защото е инерционна – не бива да я лашкаме политически за къси периоди от време!
Minolta DSC „Атака“ и Патриотичният фронт са категорично против определянето на възраст за пенсиониране при военните и служителите по сигурността. В целия свят поради големите рискове и заплахи за живота на военните и полицаите всеки ден, те имат някои социални привилегии, които компенсират обстоятелството, че тези хора са непрекъснато, в продължение на десетки години поставени под стрес и носят огромна отговорност – за националната сигурност, за живота и имуществото ни. Думите са на народната представителка от „Атака“ Магдалена Ташева. Такива хора не могат да се пенсионират при условията, при които излиза в пенсия всеки чиновник – това не е справедливо. В резултат на 25-годишния неолиберален преход средната продължителност на живота у нас рязко падна. Известно е, че сме от европейските нации с най-висока смъртност. Не може средната продължителност на живота при мъжете да се колебае между 67 и 69 години и ние да ги принудим да работят поне до 65, гневи се Ташева. Нечувано – да работиш 44 години, за да ползваш само 4 години пенсия? Г-н Христосков много добре разбира какво е пенсията, някои наистина не разбират, но той знае, че

пенсията е труд, който вече е бил положен някога

но тогава не е бил платен. Затова ниските пенсии у нас са същински грабеж и Христосков знае това. Най-добре да работим, докато умрем, за да не я получим. Няма никакъв шанс подобно изменение в закона да бъде гласувано от парламентарната група на партия „Атака“. „Надявам се и останалите около 48 партии в НС, събрани в 7 коалиции, да си дадат  сметка за тези обстоятелства, въпреки неолибералния си дневен ред, натърти атакистката.
Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, народен представител от Патриотичен фронт  смята, че не е нормално да отнемаш дадени вече права, и то в движение. „На този етап ние сме против увеличението на пенсионната възраст и отнемането на социалните привилегии, когато става въпрос за въпросните 20 заплати. А и двете мерки, приложени едновременно, естествено, че ще предизвикат недоволство и в армията, и в полицията, и в съдебна полиция, и при пожарникарите.
Не се прави по този начин.
voinici_tank Не можеш изведнъж да отрежеш – можеш да ги убедиш, че след една-две години е необходимо увеличаването на възрастта за пенсиониране. Но така изведнъж, от раз, като знаеш, че сега ще го „направиш“ но ще дойде друго правителство да бере плодовете от тази работа, просто не е нормално.” Каракачанов оправдана лавината от рапорти за пенсиониране – хората гледат да си вземат обезщетенията. Винаги такъв е бил ефектът от подобни безумни решения, заключи воеводата.
Според социалния министър в кабинета „Орешарски“ Хасан Адемов, отново депутат от ДПС, предложението за определяне на минимална възраст, на която да се пенсионират военнослужещите ще бъде обсъждано в парламентарната им група и когато има решение, ще го обявим. „Тук не става дума за лично мнение“, отби намека да го коментира като експерт Адемов.
Намирам за абсолютно необяснимо поредното предложение за промяна в условията за пенсиониране, струва ми се провокативно дори, отсече колегата му от предишното правителство Ангел Найденов от БСП. Положихме много усилия в предишното НС за премахване на въведеното допълнително изискване за навършване на определена възраст освен годините за стаж като право за придобиване на пенсия. Тогава решението беше широко подкрепено – имаме вече ясно изразената воля на институцията парламент и на огромно мнозинство в лицето на народните представители, подкрепили това предложение. Не намирам никакво основание, още повече пък тъкмо служебен кабинет, да прави подобна промяна в условията за пенсиониране на българските военнослужещи, което създава напрежение сред тях. Поредното демотивиращо предложение, което

не създава стабилност на военната кариера

категоричен е предишният военен министър. Това предложение не се вписва в усилията на държавата да направи привлекателна и военната служба, и дейността в структурите за сигурност в страната.
Военните и служителите от сектор „Сигурност“ се пенсионират при определена пределна възраст – те отговарят на условията освен за трудов/осигурителен стаж и на условията за възраст при пенсионирането. Тя започва на 54 години и стига до 62 за военнослужещите с най-висшето офицерско звание.
Следователно като група хора, които полагат особен труд, военнослужещите отговарят на изискванията за възраст и стаж, обоснова се Ангел Найденов. „Предложеното в този момент е част от „наследството“ на кабинета „Близнашки“, горещ картоф, който ще бъде метнат в ръцете на следващите управляващи, които и да са. Първото нещо, за да започне такъв процес обаче, е предложението да се консултира със съответните ведомства. Накърняват се права на определена категория български граждани, затова трябва да се отчете мнението на МО и МВР.
За армията не мога да говоря, но за полицаите вдигането на възрастта за пенсиониране е противопоказно, възнегодува о. р. ген.-майор Атанас Атанасов от ДСБ, депутат от РБ. При сегашния режим тези хора преди пенсиониране не издържат физическите натоварвания, а ако им вдигнат още възрастта, не знам как ще се справят.  Несериозно е това нещо. Нямало пари? В МВР съвсем други неща трябва да се случат, за да се оправят нещата. Там трябва да се направи реформа по отношение на използването на силите и средствата на Министерството за противодействие на престъпността, категоричен е Атанасов. „Към този момент, доколкото имам информация, около 30 процента от състава на МВР е на улицата.
Това е несериозно!
Темата е много сериозна и дълга, смятам, че за служителите на МВР вдигането на възрастта за пенсиониране е ненормално.“ Депутатът допусна, че при отбраната може би има различни категории: „В службите за сигурност, в информационните служби обаче би могло – там трудът е интелектуален и е хубаво да се използва капацитетът на хора, които дълги години са служили. Това е ценното при тях, опитът, който са натрупали, там физически натоварвания няма. Но за полицаите – не!“

btr_zima Две десетилетия служба били достатъчни за пенсия
Военнослужещите да се пенсионират при 20 години трудов стаж, от които две трети да са преминали на действителна военна служба. Това е било основното правило за пенсиониране на хората под пагон в продължение на няколко десетилетия – както преди 1944 г., така и след това. Изискване за възраст няма. При това – като се изключат моментите на съкращения на армията – в края на 40-те и в края на 50-те години, в останалото време често се случва военнослужещите не само да не искат да се пенсионират като навършат необходимия стаж, а и да продължават още да служат, натрупвайки по 30 и повече години стаж под пагон. Както се казва – най-добрата пенсия е заплатата. Същевременно през последните пет десетилетия до края на 20-и век масовият случай на цивилните работещи в страната е да се пенсионират съответно на 55 години за жените и 60 години за мъжете.
В края на 90-те обаче започва мащабна реформа на цялата пенсионна система. Въвеждат се трите стълба на пенсионно осигуряване – задължително, задължително допълнително и доброволно допълнително осигуряване.
Въпросната реформа, впрочем, не само че още не е приключила, но и не й се вижда краят. Първоначално е въведена така наречената точкова система, но неотдавна тя беше отменена.
От началото на новия век започна да се повишава възрастта за пенсиониране на всички категории труд. В момента хората от най-масовата категория – трета, се пенсионират на 60 години и 8 месеца за жените при 34 г. и 8 м. осигурителен стаж, и 63 г. и 8 м. за мъжете при 37 г. и 8 м. осигурителен стаж.
Междувременно от 2000 г. насам изискваният стаж за пенсиониране на военнослужещите нарасна първоначално от 20 на 25 години, а от 1 януари 2012 г. – на 27 години. Запази се изискването две трети от него да са изслужени във Въоръжените сили. В края на 2012 г. беше прието и от 1 януари 2013 г. влезе в сила въвеждането на изискване за възраст за пенсиониране на хората под пагон – 52 години за войниците, сержантите, офицерските кандидати и офицерите с младши звания и 54 години – за офицерите със старши военни звания.
В резултат в края на 2012 г., за да се възползват от дотогавашната система на пенсиониране, над 800 военнослужещи, предимно от равнището майор- подполковник, които вече бяха придобили право на пенсия само на основата на стажа, подадоха рапорти за напускане на армията. Изискването за възраст беше отменено в края на 2013 г. и сега в сила е режимът на пенсиониране, който беше в сила преди края на 2012 г.

Веселка Венкова

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани