Информационен център на Министерство на oтбраната

Преговарящите за кабинет още не са обсъждали отбраната

Преговарящите за съставяне на правителство още не са стигнали до темата за реформа в Българската армия. Все още не е коментирано дали бъдещото парламентарно мнозинство ще одобри националната програма „България в НАТО и европейската отбрана 2020” за превъоръжаване на армията, която беше създадена от екипа на служебния военен министър Велизар Шаламанов.
Продължават консултациите за съставяне на правителство, те ще се водят и през почивните дни, и през следващата седмица. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че не е оптимист за съставяне на правителство, защото разговорите с реформаторите вървят трудно.
Вече се очерта един от препъни камъните. Идея на ГЕРБ е ако реформаторите поемат определен ресор, те да отговарят изцяло за него – с министър, и със заместник-министри, за да носят пълната отговорност за него, например в съдебната реформа.
От Реформаторския блок още не са в решили, но признаха, че през 2009 година, като Синя коалиция, отхвърлили тази оферта и това била сред причините тогава да няма коалиционно правителство. Междувременно Ивайло Калфин заяви, че АБВ е склонна да подкрепи правителство, ако се разберат по важни теми.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top