Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военен телевизионен канал & NATO channel

[post-views]

В рубриката този път ще спрем вниманието си върху един протичащ процес във военните структури на НАТО:сертифицирането на новосформираните сили за бързо реагиране на Алианса за 2015 г. Това е една бойна структура, чието значение придоби нови измерения след поредната промяна на границите в Европа.
Част от сертификацията беше проведеното в Средиземно море мултинационално учение „Нобъл Джъстификейшън 2014”. Маневрите бяха ръководени от Морското командване на Алианса, базирано в Нортууд, Великобритания.
В тях участваха 14 страни-членки на НАТО, с над 20 плавателни съда, летателна техника и близо 5000 военнослужещи. Тренировките обединяват три различни области: въздух, земя и вода, а целта е да се отработи колективната отбрана на Алианса, в случай, че дадена държава се позове на член 5 от Вашингтонското споразумение.
За да се подобри координацията и взаимната оперативност на въоръжените сили на отделни страни-членки, в България на полигон „Корен” също бе проведено тактическо учение – „Ответен удар 2014”.
То бе финалният етап от сертификацията на 5-та Батальонна бойна група от състава на Втора механизирана бригада за участие в операции на НАТО. Преценката бе поверена на комисия от Командването на Сухопътните войски, а оценката, която тя даде бе „боеготов”.
В учението се включиха 900 български и американски военнослужещи и около 170 единици бойна, транспортна и специализирана техника. Американските военнослужещи са от Корпуса на морската пехота на САЩ и Националната гвардия на щата Тенеси.

Най-ново

Единична публикация

Избрани

No data was found