Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът определи срещата в Уелс като историческа

[post-views]

„Историческата значимост на срещата в Уелс посочи нашето единство и единомислие да сме твърдо заедно и да отстояваме принципите на правовата държава в защита на човешките права и свободи“, се казваше в приветствието президентът на Р България и върховен главнокомандващ на въоръжените сили по повод провелата се в Централния военен клуб конференция на тема „България и НАТО: Приносът на страната към съюзните способности след срещата в Уелс“.
Демокрацията е процес на постоянни усилия, тя трябва да бъде защитавана и отстоявана всекидневно. В крайно ограничените ресурси на националния бюджет е необходимо да се увеличава план-разходът за отбрана, за да се изпълни солидарно поетият ангажимент на срещата на върха в Уелс“, се казваше още в приветствието на президента, прочетено от съветника на държавния глава по националната сигурност контраадмирал Емил Фиданов.
Конференцията бе организирана от Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“. В нея участваха министърът на отбраната д-р Велизар Шаламанов, представители на асоциация „Джордж Маршал“ – България, хора от Студентската асоциация за изследване на международните отношения, офицери, запасни военнослужещи и резервисти, граждани.
„Оценявайки реалните действия на българските държавници и правителствени институции през последните 10 години и под претекст, че държавата ни е член на НАТО и военната ни сигурност е гарантирана, считаме, че е налице неглижиране на големите проблеми на отбраната и въоръжените сили на страната“, категоричен бе генерал-майор о. р. Съби Събев, председател на УС на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“.
„С оправданието за необходимост от осигуряване на други национални приоритети отбранителните разходи бележат устойчив спад, а въоръжените сили и способности бяха съкратени до неприемливо ниско ниво. Експертната общност и преди всичко съюз „Атлантик“ многократно е предупреждавал за тази опасна и пагубна тенденция, която не остана незабелязана и в НАТО. Положителен знак е, че настоящото ръководство на МО вижда тази разрушаваща тенденция и предложи подход за изход от нея. Очакваме новото правителство на страната да използва максимално предложената програма от настоящото ръководство на МО и отговори адекватно на потребностите от неотложна модернизация на въоръжените сили. Изграждането на въоръжените сили, които без проблем да могат да изпълняват както конституционните си, така и съюзните си задължения“, допълни генерал-майор Събев.

Светлозар Стоянов

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани