Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Български камиони поемат високопланинска служба в НАТО

[post-views]

Двадесет камиона, произведени в „Балканкар Рекорд“ АД – Пловдив, тръгват на бойно дежурство в армия на НАТО. От началото на седмицата машините се товарят на военни транспортни средства и се отправят зад граница за бойните си мисии.
От техническа гледна точка нашите камиони представляват дизелови платформи с 4 двигателни колела (4 х 4), обясни инж. Петър Петров, директор на фирмата производител. „Военните изисквания на НАТО са специфични и обикновени камиони не им вършат работа. Затова поискаха от нас специална конструкторска разработка и много сигурно изпълнение“, коментира инж. Петров.
Камионите с техническо име „MPR-20“ са упорити и издръжливи машини, които носят товар, почти равен на собственото им тегло – около 2 тона. „MPR-20“ имат голямо предимство при маневреност и стабилност на всякакъв терен.
Четирите двигателни колела и свръхмощният двигател позволяват на военния камион да атакува и превзема с пълен товар височини с наклон от 35%. Скоростната кутия на „MPR-20“ е тристепенна с плавно управление, а двигателят отговоря на световните изисквания за екологичност на отработените газове. Камионът е икономичен и се отличава с ниския си разход на гориво.
Изпитанията на военния камион бяха проведени на полигона на производителя в Пловдив. Машината преодоля изискванията на натовската армия за наклони от 35 процента, камионът атакува и се справи с водна преграда с дълбочина 80 см.
Задължителните изпитания, поставени към машината от страна на клиента, ни предполагат, че „MPR-20“ ще работи в планински условия, обяви ръководителят на техническия отдел на „Балканкар Рекорд“ АД инж. Георги Вълков. Конструирали сме машината така, че да бъде лесно обслужвана и поправяна при всякакви условия, добави той.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани