Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Стрелба и свистене на гуми определиха първенците

[post-views]

voenni_policai_strelba Стрелба и свистене на гуми по време на майсторско управление на автомобил определиха първенците в състезанието „Военен полицай на 2014 г.“.

Напрегнатото състезание

се разгоря в Регионалната служба „Военна полиция в София и беше един от акцентите в честването на празника на Военната полиция – 5 ноември. На този ден Служба „ВП“ отбеляза 23 години от своето създаване.
Сред гостите на тържеството бяха министърът на отбраната Велизар Шаламанов, генерали, бивши директори на службата, ветерани, военни аташета, деца от дом „П. Р. Славейков“ и ученици от 172-ро училище в с. Негован, за които военните полицаи от години се грижат чрез благотворителни прояви.
Спринт на 50 м, стрелба по мишена, пренасяне на 60-килограмово чучело, имитиращо пострадал, бяха началните фрагменти на надпреварата. След това военният полицай се качваше в служебния автомобил и

ловко маневрираше

покрай оранжевите конуси на плаца. Някои на скорост, други по-бавно, успяваха да изпълнят и различните видове паркиране. Изискваха се бързина, хладнокръвие и върхови шофьорски умения. Надпреварата продължи със стрелба в стрелбищния комплекс на РС – София.
Поединично, на двойки и в група на плаца демонстрираха своите умения служители от сектор „Издирване и задържане“, съвместно с колеж „Отбрана и сигурност „Св. Георги Победоносец“. Те огърмяха плаца със стрелба по мишени с щатно оръжие. След това центърът на демонстрацията се премести на тревната площ, където бойците показаха хватки от ръкопашен бой и неутрализиране на нападения.
И отново засвистяха гуми. На плаца военните полицаи демонстрираха

охрана на ВИП лице

и защитата му при нападение сред тълпа.
На плаца излезе микробус, който започна да разлива големи количества вода. Какво става, питаха се всички, но нещата се изясниха, когато целият плац беше равномерно залят с вода.
По мокрото трасе се разфучаха два леки автомобила със застопорени задни колела. Те правеха кръгчета върху мократа повърхност, при което задниците на колите поднасяха, а шофьорите бързо въртяха воланите, за да стабилизират машините. При следващия завой автомобилният танц се повтаряше. Ето това трябва да се въведе като обучение на всички шофьори, сподели някой от публиката и всички наоколо се съгласиха.
Зазвучаха команди. Военните полицаи оформиха строй на плаца. „Живеем в свят с предизвикателства – непредвиден и несигурен, но сигурният и предвидимия свят понякога е и скучен. За

voenna_policiq_spasqvane хората с хъс и енергия

и хората с търсещи умове интересното тепърва предстои“, каза в словото си директорът на служба „Военна полиция” бригаден генерал Борислав Сертов и пожела хъс, самочувствие и здраве на подчинените си.
Министър Шаламанов награди отличили се през годината военни полицаи. Сред тях бяха служители, участвали при ликвидирането на последствията от взрива край Горни Лом и техни колеги, осигурили успешното провеждане на авиошоуто на ВВС „Това сме ние“.
Министър Шаламанов връчи и отличието „Военен полицай на 2014 г.“. Оказа се, че, за първи път, откакто има такава надпревара, първенците всъщност са двама, с абсолютно равен брой точки – старшина Диан Стоянов от Варна и старшина Пенчо Митков от Пловдив.
За мен беше изключително важно да знам, че сигурността в основните военни поделения, на полигон „Ново село“, на ученията е гарантирана, каза в словото си пред строя Шаламанов. „Специално искам да

благодаря за лидерството

на генерал Сертов през този, макар и кратък период. Радвам се да видя отлично работеща служба, макар и възстановена само за последните 23 години“, заяви министърът. Той посочи, че с дейността си военните полицаи са добър пример за всички други в БА. За мен ВП е модел, образец, включително с успешната стъпка по модернизация, превъоръжаване, макар и с оскъдни средства, изтъкна Шаламанов и пожела на военните полицаи да продължат да са пример и образец за всички.
Накрая присъстващите разгледаха експонираните оръжия и техника на ВП. Децата проявиха най-голям интерес към автоматите и пистолетите, а военните аташета – към машините „Пустинна котка“.

Бригаден генерал Борислав Сертов, директор на служба „Военна полиция“

През последните години си поставихме цели, които после се превърнаха в принципи за нашата работа: законност, съвместимост и интегриране в обществото.
Законност. През 2012 г. беше приет Законът за ВП. В момента сме една от малкото служби в сектора за сигурност със съвременен, актуален закон.
Съвместимост. Съвместими сме с колегите от МВР. Обучваме се с НСО, със специализирания отряд за борба с тероризма. Съвместими сме и в международен план. По традиция представител на EUPOL в Афганистан е от нашата служба. Вече имаме представител в центъра по усъвършенстване на военните полиции в Бидгошч, Полша. Получихме покана за центъра във Виченца. Всяка година с 168-и и 113-и батальон на националната гвардия на Тенеси заедно провеждаме учения на полигона в Ново село.
Интегриране в обществото. Бяхме първите на мястото на взрива в Челопечене. Бяхме първите на Петолъчката и спасихме няколко живота там. Бяхме в Ловни дол, а и в Горни Лом само преди месец. Фактът, че службата е търсена и държавата все повече се нуждае от нас, е доказателство, че все повече се интегрираме в обществото и в сектора за сигурност.

Андрей Рангелов

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани