Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Артилерийският конкурс: Мастърс за шампиони

[post-views]
Полковник Руси Русев
Полковник Руси Русев

Още една традиция в армията беше възобновена. На Гарнизонния учебен център „Тюлбето” край Казанлък се състоя двудневният конкурс на Сухопътните войски по стрелба и управление огъня на артилерията.
В него участваха офицери артилеристи – командири на взводове и командири на батареи, станали първенци в състезанията в техните формирования. Така, че този конкурс се явява като своеобразен „Мастърс на шампионите”.

На този конкурс се проверява цялостната подготовка на офицерите. Той започва с теоретичен изпит и завършва с изпълнението на задачи от Курса за стрелба и управление огъня на артилерията. Много офицери точно от тези състезания са се прославили като артилеристи от Българската армия.
„Всички мероприятия, планирани за годината, са изпълнени успешно и благодарение на това имахме самочувствието, а и възможността да направим този конкурс. Той е финален етап от подготовката на офицерите. Тук всички са победители, а ние излъчихме най-добре представилите се от тях командир на батарея и командир на взвод“, подчерта полковник Руси Русев – началник на сектор „Подготовка на артилерийските подразделения“ в Сухопътните войски.
Намеренията им са да се възстанови конкурсът като традиция и да бъде заложен отново в плановете. Полковникът напомни, че през май т. г. на полигон „Корен“ е бил проведен лагер на артилеристите от Сухопътни войски и на него е извършено управление на огъня на артилерията като група, което от доста години не е било правено. За следващата година са планирани много мероприятия и Русев се надява на ресурс, за да бъдат осъществени.

Бригаден генерал Димитър Илиев връчи наградите на призьорите в артилерийския конкурс.
Бригаден генерал Димитър Илиев връчи наградите на призьорите в артилерийския конкурс.

На „Тюлбето“ беше и полковник Ангел Николов – началник на сектор в Съвместното командване на силите. „Като артилерист впечатленията ми са прекрасни. Многократно съм участвал в предишните конкурси като командир на взвод, командир на батарея, а като командир на дивизион съм го печелил. Мисля, че всеки конкурс е венец в подготовката на офицерите артилеристи. На него те показват своята подготовка, а на финалния етап идват най-способните, най-добрите представители на рода войска“, заключи полковник Николов.
Един от най-изявените артилеристи в тези състезания през годините е подполковник Николай Радев, завършил военното училище в Шумен през 1993 г. Служил е в артилерийския полк в Стара Загора и 5-а механизирана бригада в Казанлък. Сега е в 61-ва механизирана бригада и от април тази година е командир на дивизион.
С тези конкурси, посочи подполковник Радев, са свързани едни от най-добрите ми спомени, тъй като от лейтенантските ми години до 2005 г. съм участвал в почти всички състезания в категориите командир на взвод и командир на батарея. Тази година неговият дивизион бе на полевия лагер на артилерийските формирования на Сухопътните войски на полигон „Корен“. През това време са провели две тактически учения с бойни стрелби и дивизионът е бил привлечен в управлението на огъня на групата.
През юни с една батарея участвахме в сертификацията на Батальонната бойна група в учението „Мирен страж 2014“.
В дивизиона провеждаме активна учебно-бойна дейност, като повечето от занятията са на учебния полигон и на учебния център „Тюлбето“, тъй като единствено на местността личният състав придобива и усъвършенства необходимите знания и умения за действия в различни условия, обобщи подполковник Радев.
От неговия дивизион в конкурса на Сухопътните войски участва командирът на батарея капитан Венцислав Кънев.
Стрелбата се обслужваше от личния състав на самоходната артилерийска батарея с командир капитан Димитър Неделчев. Въобще цялата организация на конкурса бе поета от военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада, които се справиха отлично със задачите в тежките метеорологични условия
Командирът на 2-ра Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Димитър Илиев съобщи класирането и връчи грамотите и наградите, обявени със заповед на командира на Сухопътните войски. Той не скри задоволството си отново да бъде сред артилеристи на такъв форум. Отбеляза също, че с годините става все по-трудно да се провеждат тези конкурси и чест прави на хората от Сухопътните войски, че настояват и влагат усилия те да се провеждат.
Подготовката на офицерите артилеристи изисква много сериозни индивидуални умения и тези състезания са местата, на които те ги демонстрират. А това е изключително важно, за да могат да се обучават формированията и наистина да се постигат успехите, които са необходими за поддръжка на рода войска, обобщи бригаден генерал Илиев.
Дъжд, кал и мъгла – в тези условия едни от артилеристите се състезаваха в конкурса, други от тях ги обслужваха при стрелбата, трети отчитаха резултатите. Излъчени бяха първенците и техните подгласници. Общото между всички тях бе доброто настроение и желанието за достойно представяне.

Призьорите в състезанието

Командири на батареи

Капитан Пепо Шабанов

Капитан Пепо Шабанов от 2-а механизирана бригада (първи в класирането):
Командир на батарея съм от 2007 г. Смятам, че се представих добре в поставената ми огнева задача – престрелка на фиктивен земен репер и пренос на огъня от фиктивния репер. Участвал съм в такъв конкурс по стрелба и управление на огъня преди години и резултатите ми бяха подобни.

venci_kunev Капитан Венцислав Кънев от 61-ва механизирана бригада (втори в класирането):
Командир съм на самоходна артилерийска батарея от 2009 г. Завършил съм Висшето военно училище в Шумен. Бил съм командир на взвод и старши офицер на батарея. За първи път се явявам на този артилерийски конкурс. Той е полезен, както се казва – да си сверим часовниците един с друг, да видими начините и прийомите на работа на колегите и да се избере оптималното, както от тях, надявам се и от нас. С другите командири на батареи сме се виждали по полигоните, работили сме заедно на полигон „Корен”.

rumen_kostadinov Капитан Румен Костадинов от 4-и артилерийски полк (трети в класирането):
Участвал съм в такива артилерийски конкурси. Те са полезни, винаги повишават натренираността и ни отделят от всекидневните задължения във формированията.
Видях се с колеги от различни гарнизони. А колкото до този конкурс – на теория се справих със задачите. Като практика – малко ми избяга точността.

Командири на взводове

vasil_asenov Капитан Васил Асенов от 4-и артилерийски полк (първи в класирането):
Има тръпка, заслужава си участието в такъв конкурс. Това е може би най-важното. Видях се със съвипускници от военното училище след много години. Конкурсът беше труден, имаше задачи за решаване при теоретичния изпит, стрелбата се проведе в трудни условия – дъжд и мъгла. Но всичко протече нормално.

angel_angelov Капитан Ангел Ангелов от 2-ра мех. бригада (втори в класирането):
Завършил съм Военното училище през 2008 г. Оттогава служа във формирование в Ямбол. За първи път участвам в такъв конкурс. Доволен съм от представянето си и постигнатите резултати. На теоретичната подготовка имаше тест и задачи.
През втория ден бяха стрелбата и управлението на огъня. Хубаво е да се организират по-често такива конкурси. Трябват ни повече тренировки.

atanas_kostadinov Старши лейтенант Атанас Костадинов от 61-ва механизирана бригада (трети в класирането):
Впечатленията ми от конкурса са добри, но не съм много доволен от представянето си. Можех да покажа по-добри резултати. Важното е, че се явих на този конкурс. Научих нови неща и натрупах опит, който ще ми помогне в развитието. Надявам се следващия път да се представя по-успешно.

Отново сред колеги

stoqn_koev Полковникът от запаса Стоян Коев дойде на Гарнизонния учебен център „Тюлбето“ с личния си автомобил, след като беше изминал над стотина километра. Той е отдал 31 години на артилерията, заемал длъжности от командир на взвод до началник-щаб на Командване „Оперативни сили“.
И макар да е напуснал армията, продължава да се интересува от подготовката на артилеристите.
Според него традициите на този конкурс са свързани преди всичко с историята на българската артилерия. Голямото качество на българския артилерист е, че е в състояние да управлява огъня на подчинените си артилерийски подразделения, независимо от условията. Ако се намира на наблюдателния пункт и има надеждна свръзка с огневата част, е в състояние да управлява огъня за разлика от колеги в други армии, които прекалено много разчитат на електронно-изчислителна техника, автоматизирани системи и т.н. Не казва, че и те не са добри, но посочва, че бойното майсторство на българския офицер артилерист е на високо ниво.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани