Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Паметник на военния разузнавач замислят ветерани

[post-views]

Паметник на военния разузнавач да бъде издигнат в София. Идеята е на ветерани на „тихия фронт“.
Всепризнато е в цялата военна история на света, че бой не се печели без разузнаване, обяснява председателят на клуб „Военно разузнаване – ветерани“  към Столичния съвет на СОСЗР капитан първи ранг от запаса Георги Методиев. Както се отдава почит на воините от другите видове и родове войски, мисля, че достойно място трябва да заемат и военните разузнавачи, допълва той.
С тържество в Централния военен клуб в столицата ветераните отбелязаха 20-годишнината на клуба. Сред присъстващите бяха началникът на кабинета на министъра на отбраната Илия Налбантов, директорът на Служба „Военна информация“ Веселин Иванов, бившият дългогодишен началник на военното разузнаване генерал-полковник Васил Зикулов, ветерани.
Със заповед на министъра на отбраната бяха наградени с грамота изтъкнати военни разузнавачи, сред които и легендата Пеню Пенев, престоял 9 години в турски затвор, без да издаде нито един от колегите си.
В словото си Методиев апелира да се представи в обществото образът на военния разузнавач като най-романтична и мъжествена професия, в която се съчетават всеотдайност, смелост, съобразителност, находчивост, умение за бърза оценка и моментални действия в различна обстановка.
Основите на българското Военно разузнаване са положени още в предосвобожденската епоха с изграждането на функционираща мрежа от тайни революционни комитети, дело на Апостола на свободата Васил Левски, подготовката и провеждането на Априлското въстание през 1876 г., ангажирането на много българи с предоставянето на информация през освободителната война 1877-78 г., се посочва в представеното приветствие от името на президента Росен Плевнелиев.
„Професията на военния разузнавач придава особен смисъл на човешкия живот. Да се посветиш на другите, на благото им, не е само задължение. Това е състояние на духа“, сподели Веселин Иванов. Всеки един от нас е избрал тази професия със сърце, без корист и е споделил своя идеализъм с този на колегите си, допълни той.

Андрей Рангелов

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани