Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нагорни Карабах: конфликтът отново ескалира

[post-views]

Азербайджан забрани полетите във въздушното пространство над Нагорни Карабах, след като в зоната на конфликта беше свален арменски боен хеликоптер, съобщи ТАСС, позовавайки се на разпространено съобщение на министерството на външните работи на Азербайджан. В същото време военното министерство подчерта, че през последните 24 часа арменските въоръжени сили са нарушили сключеното през 1994 година примирие с Баку 56 пъти в различни части на контактната линия, където са разположени войници на Азербайджан и Армения.
В сряда военното министерство на Азербайджан съобщи, че е свален арменски боен хеликоптер Ми-24, който е нарушил тяхното въздушно пространство. Тримата членове на екипажа са загинали, съобщи Би Би Си. Според Баку хеликоптерът е атакувал позиции на Азербайджан. Машината е летяла в спорната територия на Нагорни Карабах – анклав в западен Азербайджан, контролиран от етнически арменци.

Малко история

През 1921 г. Нагорни Карабах е включен в състава на Азербайджан и до днес все още официално се смята за част от територията на бившата съветска република. Ереван обаче също предявява претенции към планинския район, който е заселен предимно с арменци. Конфликтът между двете държави започна през 1988 година, когато Армения излезе с териториални претенции срещу Азербайджан. През 1992 година арменските сили окупираха 20% от територията на Азербайджан, включително Нагорни Карабах и седем района. В кулминацията на конфликта сраженията отнеха живота на около 30 хиляди души и от двете страни, а близо един милион души станаха бежанци.
Краят на войната дойде през 1994 г., когато арменските сили успяха да установят контрол върху Нагорни Карабах. На 2 септември 1991 г. автономната област обяви независимост, но така и не е призната от международната общност.
Русия, Франция, САЩ и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа водят с двете страни мирни преговори. Армения все още не е изпълнила четири резолюции на Съвета за сигурност за освобождаване на Нагорни Карабах и близките до нея територии. Въоръжените сблъсъци между представители на двете страни са често явление и всяка година отнемат живота на десетки хора. А в това време Ереван и Баку си прехвърлят взаимно вината за кризисната ситуация.
Сепаратистите потвърдиха атаката, като заявиха, че е станала по време на „тренировъчен полет, част от военно учение“.

Западът реагира

ЕС призова да бъде разследван инцидентът. „Необходимо е всички страни да проявят сдържаност и да избягват всякакви действия или изявления, които могат да изострят ситуацията. Ние призоваваме този инцидент да бъде разследван“, гласи съобщението от Брюксел. От минската група на ОССЕ по решаването на карабахския конфликт (Русия, Франция, САЩ) призоваха Азербайджан и Армения да избегнат ескалиране на ситуацията. Това предаде ТАСС, цитирайки заявление, публикувано на сайта на организацията във връзка със свалянето на военен хеликоптер в Нагорни Карабах.
Свалянето на хеликоптер в зоната на нагорно-карабахския конфликт създава опасност от нова ескалация, заяви генералният секретар на Организацията на Договора за колективната сигурност (ОДКС) Николай Бордюжа, цитиран от РИА Новости.
„Този опасен инцидент провокира допълнително нагнетяване на обстановката и засилва нашето безпокойство“, се казва в съобщение на ОДКС, което цитира думите на Бордюжа. В него се добавя, че от началото на годината се наблюдават въоръжени инциденти на фронтовата линия между азербайджанската и карабахската армия.

Отговорът на страните

Министерството на външните работи на Армения даде изявление, в което обвини Азербайджан за свалянето на хеликоптера МИ-24 в Нагорни Карабах, предаде РИА Новости. „Строго осъждаме унищожаването на извършващия учебно-тренировъчен полет хеликоптер на армията на Нагорни Карабах”, гласи съобщението на министерството.  В документа също така се изтъква, че след всяка среща за уреждането на конфликта Баку осъществява нови провокации с цел да наруши преговорния процес.
Азербайджан отговори на ситуацията с военни учения. От министерството на отбраната в Баку съобщиха, че военноморските и военновъздушните сили на Азербайджан са започнали съвместни мащабни учения. В тях участват над 5000 военнослужещи, до 40 бойни кораба и катера, 58 установки на ракетно-артилерийските войски, до 20 бойни самолета и хеликоптера на ВВС на Азербайджан, а също и 50 средства на войските за противовъздушна отбрана на въоръжените сили на Азербайджан.
„Всички единици, привлечени в активната част на ученията, ще произведат бойни изстрели“, се отбелязва в съобщението. Ученията ще се проведат на три етапа и ще продължат до 17 ноември.

Боряна Радева

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани