Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Протести в Прага съпътстваха годишнина от „Нежната революция”

[post-views]

Над 20 000 чехи се събраха в центъра на Прага, за да отпразнуват четвърт век от „Нежната революция”, която свали комунизма. Празникът обаче се превърна в протест срещу президента Милош Земан.
Близо 5000 участваха в протестен поход и размахваха червени картони, с които дадоха оценка на дейността на държавния глава. С този характерен за футбола наказателен знак, хората обвиниха Земан, че e твърде близо до Москва.
На някои от плакатите днес се четяха лозунги като „Долу Земан!“ и „Не искаме да бъдем руска колония“.
Годишнината беше отбелязана в Прага и от президентите на Унгария, Полша и Германия. В разгара на честванията срещу Милош Земан полетяха яйца и домати. Едно яйце удари германският президент Йоахим Гаук.
70-годишният президент Земан, бивш премиер от левицата, защитаваше Русия, докато партньорите от ЕС налагаха икономически санкции срещу Москва заради ролята й в украинската криза. Той нарече също така пънкарките от групата „Пуси райът“, които бяха осъдени на затвор заради протест срещу президента Путин в московска катедрала, „хулиганки, които не трябва да бъдат смятани за политически затворници“.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани