Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Залавят бандит с термовизионна камера

[post-views]

С помощта на термокамера военните полицаи успяват да заловят опасен престъпник, обявен за национално издирване. Това разказва старшина Светослав Стоянов, който е инспектор в Служба „Военна полиция“.
Само два дни след като включили новата техника в работата си, служителите постигнали успех и разкрили бандита. Военните полицаи локализирали с камерата престъпника и го заловили в провинцията, след като повече от половин година той бил търсен от МВР. Новата техника безапелационно доказала ефективността си.
На екрана на термокамерата се проектират всички обекти, в зависимост от температурата на околната среда, обяснява старшината. Апаратът работи по всяко време на денонощието, за разлика от приборите за нощно виждане, които функционират само на тъмно.
На екрана на камерата се вижда всяко тяло, чиято температура е с 2 градуса по-голяма или по-малка от тази на околната среда. Няма скриване, категоричен е старшина Стоянов. Камерата е незаменима при издирването на хора, както, например, след взрива в Горни Лом. Тогава ако е имало оцелели, е можело да бъдат открити.
С оптичното устройство може да се търсят изгубени хора, например в планината, или когато някой бъде наранен някъде, да речем – след катастрофа край пътя, и не може да подаде сигнал за помощ. Камерата може да се ползва и във водни площи. Херметизирана е и няма проблем, ако се намокри. Но не е пригодена да работи под повърхността. Откроява всичко, което е във водата, свидетелства старшина Стоянов.

Младата смяна от сега мечтае един ден да попълни редовете на Военна полиция
Младата смяна от сега мечтае един ден да попълни редовете на Военна полиция
Приборът има и възможност за двукратно увеличение на изображението. Притежава и функция за усилване на яркостта с четири степени, която е особено полезна, за да се открои образът на отдалечени обекти. Работи в обхват над километър при пряка видимост. С камерата обектът може да се фотографира. Снимката се записва на карта – памет, и след това записът може да „се свали“ на компютър.
Друг модерен атрибут от арсенала на военните полицаи са средствата за балистична защита. По време на неотдавнашния ден на отворените врати в регионална служба „ВП“ в София бяха представени въоръжението и защитната екипировка на военните полицаи. Бронираната жилетка, в която са поставени специалните допълнителни плочи, не може да бъде продупчена дори от бронебоен патрон на снайперска пушка „Драгунов“, чиято далекобойност достига 1300 м.
Благодарение на специалните малки плочки над кевлара, жилетката остава непробиваема и за друго опасно оръжие. Това е руският пистолет ПСМ, калибър 5,45 мм, с какъвто са въоръжени, например, висшите чинове в КГБ и другите руски силови ведомства.
Куршумите на ПСМ имат много силно пробивно действие, като преминават през обикновените бронирани жилетки. Но не и през тази, с която са екипирани българските военни полицаи. При нея малката плочка поема по-голямата част от кинетичната енергия на куршума и след това кевлареният слой го задържа окончателно. Осигурена е защита и около шията.
Военните полицаи ползват и леки, но надеждни каски – израелско и хърватско производство. Някои от тях имат балистичен визьор, който издържа на пистолетни куршуми.
Други са с балистични очила, непробиваеми за осколки и рикошети. Кога коя каска се ползва зависи от характера на изпълняваната мисия.

Винаги има изненади, решаваш на момента

Старшина Диан Стоянов и старшена Пенчо Митков
Старшина Диан Стоянов и старшена Пенчо Митков
Не може всички ситуации от реалността да са предварително тренирани, колкото и да е ефективно обучението. В повечето случаи винаги има изненади и трябва да решаваш на момента, единодушни са двамата победители в надпреварата „Военен полицай на 2014 г.“. Старшина Диан Стоянов и старшина Пенчо Митков служат в регионалните служби „Военна полиция“, съответно във Варна и Пловдив.
В оспорваната надпревара в София неотдавна след изстрели, свистене на гуми и спринтиране с 60-килограмово учебно чучело на гръб, те си поделиха победата. Старшина Стоянов стана първенец на прецизната стрелба, която за първи път беше с пистолет „Зиг Зауер“, и втори – на майсторското управление на автомобила.
Старшина Митков пък беше начело в шофирането и втори на стрелбището. Така за първи път в историята на състезанието двама души грабнаха приза за военен полицай на годината. Комплексни победители старшините стават за първи път.
Подготовката за всяко състезание изисква тренировки и солидна подготовка, най-вече психическа, защото има адреналин, изтъква старшина Митков. По думите му обаче за успеха е нужно най-вече спокойствие по време на надпреварата, както и в реалните ситуации от службата. Понякога, когато адреналинът е прекалено много, може да изиграе лоша шега, напомня той.
Участвал съм на мисия в Афганистан през 2012 г., завърнах се и продължавам в редовете на ВП, споделя старшина Стоянов. Посвещавам тази награда на всички мои колеги, най вече от регионалната служба във Варна – да са живи и здрави, да продължават с позитивните си мисли напред и да трупат успех след успех, допълва той.
Във ВП съм от самото й създаване преди 23 години, казва старшина Митков. Три пъти е бил на мисия из горещите точки на света. И сега всекидневието му понякога е доста натоварено.
На територията на пловдивската регионална служба има много военни формирования. Понякога на военните полицаи се налага, преследвайки нарушител, да карат автомобилите със свистене на гумите, както на състезанието. Но има ли желание, човек успява да си върши работата, споделя старшината. Най-важното, не само за ВП, а за всеки нормален човек е в критична ситуация да умее да действа правилно, обяснява той.
Военният полицай трябва да е спокоен, смел, да взема адекватни решения, да не прибързва, заявява старшина Стоянов. И със старшина Митков препоръчват на колегите си да са готови да импровизират, защото не всички изненади на живота може да бъдат тренирани предварително.

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани