Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ген. Чавдар Червенков: Аргументите за сливане на цивилното и военното разузнаване са неубедителни

[post-views]

Аргументите за нездрава конкуренция между цивилното и военното разузнаване не са убедителни. Това коментира ген. Чавдар Червенков, бивш ръководител на Военното разузнаване и бивш министър на вътрешните работи пред агенция „Фокус”.
Според него не е подходящ момент да се говори за сливане на Националната разузнавателна служба и Служба „Военна информация”. Червенков коментира още, че през годините многократно идеята за обединение на двете служби се е появявала, но аргументите за такова обединение никога не се били достатъчно. Той бе категоричен, че доводите на ген. Атанас Атанасов от Реформаторския блок, който е вносител на проекта, за сливане на разузнавателните служби и за припокриване на функциите им не звучат убедително.
Червенков припомни, че в управленската програма на ГЕРБ, която е водеща партия в управляващата коалиция, се предвижда приемането на законите в сектор „Сигурност“ – законите за националната сигурност, за двете разузнавания и за Националната служба за охрана. Според ген. Червенков системата няма да може да понесе наведнъж толкова много промени.
„Опитът с обединение на няколко служби под една шапка е проектът ДАНС. Този проект все още не може да се похвали с някакъв много голям успех“, коментира още той. Според него, е необходимо да се мине през обществено обсъждане на планираните промени, защото проектите за тях стоят от няколко години в парламента, а много фактори в средата на сигурност са се променили.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани