Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Знаме на въстаниците от Илинденско-Преображенското въстание влезе в НС

[post-views]

Уникално знаме на въстаниците от Илинденско–Преображенското въстание бе посрещнато в НС от председателя му Цецка Цачева. Знамето е ушито от местната българска учителка Мария Капитанчева по изричното нареждане на легендарния войвода Апостол Петков Терзиев-Ениджевардарски, наричан още Ениджевардарското слънце през зимата на 1903 г. След въстанието знамето е спасено от отец Димитър Джутев, служил в българската църква „Св. Св. Кирил и Методий“ в Енидже Вардар.
Семейството на дарителката Анка Николова Хикимова–Колакова го е пазило в продължение 111 години, a по него още личат следите от кръвта на борците за свобода.
„Днес вече е дошло времето знамето на Апостол войвода и стотиците български революционери и народни деятели да отиде там, където му приляга – редом до знамената на Охридските, Стружките и Странджанските въстаници.
Моята лична, човешка молба е то да бъда запазено така, както са го пазили всички преди мен и да могат нашите деца да го виждат тогава, когато учат собствената ни история”, заяви Анка Колакова.
След церемонията Цачева предаде светинята на доц. д-р Соня Пенкова, директор на Националния военноисторически музей.
Знамето първо ще бъде реставрирано и после изложено пред посетителите на музея.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани