Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НВИМ получи оригинално знаме

[post-views]

„Гордея се, че през всичките тези години нашият род успя да запази това знаме. Дошло е време знамето на Апостол войвода и стотиците български революционери и народни деятели да отиде там, където му приляга – редом до знамената на охридските, стружките и странджанските въстаници. Моята лична, човешка молба е то да бъда запазено така, както са го пазили всички преди мен и да могат нашите деца да го виждат тогава, когато учат собствената ни история, защото от нея могат само да се гордеят.“ Това са думи на Анка Хикимова-Колакова, която дари Енидже-Вардарското знаме от 1903 г. на председателката на Народното събрание. Цецка Цачева предаде светинята на Националния военноисторически музей с думите „там, където се съхраняват всички знамена на българите от Македония и Одринско“ и с желанието то да бъде показвано на Богоявление.
Дарителката е потомка на българи от Егейска Македония, а знамето е съхранявано в продължение на 111 години от фамилията й. Директорката на НВИМ благодари на г-жа Анка Николова Хикимова-Колакова, че нейното семейство е пазило знамето през годините и за решението да бъде предадено на Националния военноисторически музей. Доц. д-р Соня Пенкова увери, че ценната реликва ще заеме достойно място в една от най-богатите колекции на музея – „Знамена“. „Не всеки ден директор на музей получава оригинал. Знамето, съхранявано повече от 100 години в семейството на Анка Хикимова-Колакова, ще намери достоен дом“, каза Пенкова и й връчи дарителския знак на музея.
По-късно дарителката гостува на Националния военноисторически музей и разгледа частта от експозицията, посветена на борбите и войните за национално обединение. Впечатли я залата, посветена на Илинденско-Преображенското въстание с многото оригинални знамена.
До края на седмицата новото попълнение във фонда на музея може да бъде видяно в НВИМ, в след което ще бъде предадено в ателието за реставрация. Соня Пенкова пое ангажимент да се изработят две копия на 111-годишната реликва. Първото ще бъде дадено на дарителката, а второто ще се ползва за нуждите на музея.
Знамето на българските въстаници от Илинденско-Преображенското въстание (1903) в Енидже Вардар е ушито от учителката Мария Капитанчева през зимата на 1903 г. Пред него са се заклели 250 четници от ениджевардарските чети на Апостол Терзиев и Иван Орджанов и кукушката чета на войводата Кръстьо Асенов. След въстанието знамето е спасено от отец Димитър Джутев от българската църква „Свети Кирил и Методий“.

(БА)

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани