Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Трудната отбрана или защо Белият дом не намира военен министър?

[post-views]

Мишел Флорной, основният претендент да замени подалия оставка министър на отбраната на САЩ Чък Хейгъл, се оттегли от надпреварата за поста, съобщи „Форин полиси“. Така Флорной усложнява едно от най-важните решения, които президентът Обама трябва да вземе през втория си мандат.
Флорной е съосновател и изпълнителен директор на Центъра за нова американска сигурност – мозъчен тръст, който е инкубатор на нови представители на администрацията на Обама. Тя щеше да бъде първата жена, която поема този пост.
От центъра съобщиха, че Флорной е казала, че ще остане на поста в института и че е поискала Обама да я изключи като вариант да замени Хейгъл. Тя подчертала пред борда на института, че здравословни проблеми в семейството й са помогнали да вземе това решение и фактът, че две от децата й влизат в колеж през следващите две години.

Оставка за различия

Републиканецът Чък Хейгъл се оттегли след близо две години на поста. Оставката му беше потвърдена от президента Барак Обама. Макар раздялата да изглеждаше сърдечна, Обама го нарече необикновен министър, оставката на Хейгъл беше очаквана. Високопоставени служители съобщиха за „Ню Йорк таймс“, че държавният глава и военният министър имат сериозни различия по стратегията срещу групировката „Ислямска държава“. Решението на Обама да приеме оставката на 68-годишния Хейгъл е признание, че заплахата на групировката ИД ще изисква различен подход и умения от тези, които Хейгъл вложи в работата си като министър на отбраната. Оставката на министъра обаче показва, че Белият дом се вслушва в критиките, отправени срещу правителството заради реакциите му по някои въпроси, засягащи националната сигурност, в това число и реакцията на кризата с ебола и заплахата от страна на ИД, отбелязва в. „Ню Йорк таймс“.
Хейгъл, бивш сенатор републиканец, е начело на Пентагона от началото на 2013 г. Той се е съгласил да остане на поста си, докато неговият номиниран от Обама приемник бъде одобрен от Сената. Той е първият министър, който напуска екипа на президента след загубата на демократите на парламентарните избори в началото на ноември, отбелязва АП. Хейгъл е приятел на Обама отдавна, още от времето, когато двамата бяха сенатори и критици на войната в Ирак. Твърди се обаче, че министърът в оставка имал трудности да се интегрира в екипа от бивши сътрудници от кандидатпрезидентския щаб на Обама и президентски съветници, които сега са най-близки до президента. По време на заседанията на правителството Хейгъл стоял, без да казва нищо, и изчаквал да остане насаме с Обама, за да сподели възгледите си, допълва изданието, като се позовава на представители на администрацията.
В самия Пентагон две години след като замени министър Робърт Гейтс, Хейгъл така и не успял да спечели доверието на персонала. Сътрудници на Обама пък твърдят, че самият президент не е искал да има правещ впечатление министър на отбраната, какъвто беше Гейтс. Критици на Хейгъл го обвиняват, че имал трудности с формулирането на възгледите си и понякога оставял репортерите да се чудят какво е искал да каже на пресконференциите. Често пъти Хейгъл оставяше председателя на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Мартин Демпси да обявява важни новини в областта на отбраната, посочва в. „Ню Йорк таймс“.

Спряганите кандидати

Когато Хейгъл подаде оставка в понеделник, за нов шеф на Пентагона бяха спрягани три имена – Флорной, Аштън Картър, бивш заместник-министър на отбраната и сенаторът демократ от Роуд Айлънд и бивш военен Джак Рийд. Но Рийд намекна веднага след оставката на Хейгъл, че няма да се бори за мястото. Така като единствен спряган кандидат за поста остава Картър.
Решението на Флорной и на Рийд превантивно да откажат работата, подчертава огромните предизвикателства пред следващия министър на отбраната. То повдига директни въпроси за това дали висши служители и депутати не са изплашени от перспективата да заемат длъжността, защото тя изисква директни отношения с Белия дом, където съветниците на президента са монополизирали голяма част от взимането на политически и на стратегически решения, коментира „Форин полиси“. Двамата предшественици на Хейгъл – Робърт Гейтс и Лион Панета, се оплакаха в мемоарите си, че администрацията на държавния глава се намесва и изземва функции. „Макар че всички бяха много мили към мен, свършването на нещо наистина важно беше толкова отвратително трудно“, пише Гейтс.

Трудностите

Освен административните отговорности бъдещият военен министър ще трябва да се справи и с войната срещу групировката „Ислямска държава“. Той ще трябва също да намери приемлив начин да закрие затвора в Гуантанамо, Куба, както и да осъществи американското изтегляне от Афганистан. Освен това той ще трябва и да преформатира броя на военните, защото Конгреса отмени наложените от администрацията на Обама съкращения. Новият министър на отбраната ще трябва да работи и с Конгрес, в който вече доминират републиканците. Новите законодатели ще следят под лупа администрацията на президента-демократ. Това означава, че той ще трябва често да посещава хълма Капитолия и да отговаря на яростни допитвания от председателя на военната комисия Джон Маккейн, който беше конкурент на Обама на изборите през 2008 г. Републиканците настояват да бъдат предприети по-сериозни стъпки срещу групировката „Ислямска държава“, както и да бъдат наложени санкции на Иран за ядрената програма на страната и военната алтернатива срещу Техеран да остане активна, ако шестстранните преговори се провалят.
Отговорите на някои от въпросите може да се окажат трудни, тъй като самият Обама не е наясно колко далеч иска да стигне в битката с „Ислямска държава“ и с руската агресия в Източна Европа, подчертават от „Форин полиси“.
Ако Белият дом се окаже нерешителен или в последния момент промени решението си, членовете на кабинета могат да се окажат в неудобно положение. Именно това се случи през лятото на 2013 г., когато Обама нареди подготовка на въздушни удари срещу Башар Асад, за това че беше обгазил гражданите си, а след това се отметна, като пропусна да съобщи този факт на Чък Хейгъл.

Някои нови имена

Ако Флорной беше се съгласила да поеме поста, за служителите нямаше да е трудно да я изберат сред многото талантливи, но неподходящи кандидати. Картър, макар уважаван заради интелекта и управленските си умения, на моменти е язвителен и се държи снизходително, твърдят хората, които са работили с него. Картър не се разбира и с членове на най-близкия кръг на Обама, именно тези, които настояваха за оттеглянето на Хейгъл и са натоварени да му намерят наследник. Един от тези ключови играчи е съветникът на президента по националната сигурност Сюзън Райс.
Липсата на подходящ кандидат накара бивши представители на администрацията да прибавят към списъка с подходящите имена тези на секретаря по въпросите на ВВС Дебора Лий Джеймс, секретаря на сухопътните войски Джон Макхю и секретарят на военноморските сили Рей Мабюс. И тримата имат своите плюсове и минуси. Джеймс също би била първата жена министър на отбраната, но макар да е дълго време на сегашния си пост, тя не е известна в чужбина. Макхю е близък до президента и уважаван в Пентагона, но е републиканец. Мабюс е бивш губернатор от Мисисипи и посланик в Саудитска Арабия. Той е и човекът, който организира възстановителните работи след разлива на „Бритиш петролиъм“ в Мексиканския залив. Но като шеф на военноморските сили Мабюс не е в състояние да оцени мерките срещу тероризма или методите на борба срещу „Ислямска държава“, които Обама може да поиска.

Боряна Радева

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани