Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Всеки десети пациент в България предпочита да се лекува във Военномедицинска академия

[post-views]

Военномедицинска академия продължава да е на трето място в страната като предпочитана за лечение болница. Всеки десети пациент в България избира да се лекува именно във ВМА. С това постижение се похвали началникът й бригаден генерал проф. Николай Петров по време на тържественото отбелязване на 123 години от създаването й и 110 години от първата реална военна мисия.
От формирането на болницата над 6 000 медици са участвали в над 30 мисии в страната и чужбина. Те са помогнали на пострадали не само във военни конфликти, но и при кризисни ситуации или природни бедствия.
Днес въпреки ниските бюджети, болницата бележи ръст в амбулаторните прегледи с 4%, в хоспитализацията с около 5%, а през болниците за рехабилитация, продължително лечение и долекуване са минали 4,6% повече пациенти в сравнение с миналата година. Интересен факт е, че 10% от всички хоспитализирани пациенти са от контингента на Министерството на отбраната, а 30% от преминалите амбулаторни прегледи са също от контингента на ведомството.
Празника на ВМА беше уважен и от президента Росен Плевнелиев.
„Благодаря от името на хората, затова че вие,медиците, спасявате живота на десетки хиляди всяка година”, обърна се към присъстващите държавния глава.
Професионализмът и героизмът, проявен от медицинските специалисти на ВМА през годините, е достоен за уважение, каза още той. Много лекари, сестри и лаборанти получиха награди за успехи в работата и всеотдайността, с която изпълняват Хипократовата клетва.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани